Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Registrų centras ataskaitų nepateikusioms organizacijoms panaikino paramos gavėjo statusą

Daugiau 6,5 tūkst. organizacijų Registrų centro iniciatyva šiemet neteko paramos gavėjo statuso dėl to, kad laiku nepateikė savo metinių veiklos ataskaitų už 2021 metus, rašoma Registrų centro pranešime spaudai.
Registrų centras
Registrų centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šių poveikio priemonių imtasi po to, kai buvo nustatyta, kad nemaža dalis paramos gavėjo statusą turinčių ir dėl to paramą galinčių gauti asociacijų, viešųjų įstaigų bei labdaros ir paramos fondų neteikia privalomų metinių finansinių ataskaitų.

„Paramos gavėjo statusas suteikia galimybę juridiniams asmenims gauti paramą. Gaunama parama didžiajai daliai nevyriausybinių organizacijų yra pagrindinis jų pajamų šaltinis. Visuomenė turi teisėtą lūkestį susipažinti su organizacijų, kurioms suteikė paramą, veikla ir pasiekimais, o kasmetinės veiklos ataskaitos yra pirminis šios informacijos šaltinis.

Taigi prievolė Registrų centrui pateikti metines ataskaitas pirmiausiai turėtų būti suprantama kaip organizacijos atskaitomybės prieš visuomenę išraiška“, – kalba Registrų centro Juridinių asmenų registro departamento vadovė Jolanta Kazlauskienė.

Registrų centras dar vasarą 6,5 tūkst. asociacijų, labdaros ir paramos fondų bei viešųjų įstaigų išsiuntė įspėjimus apie numatomą joms panaikinti paramos gavėjo statusą dėl nepateiktų finansinių ataskaitų.

Vadovaujantis Labdaros ir paramos įstatymu Registrų centras gali panaikinti juridiniam asmeniui paramos gavėjo statusą, jei per du mėnesius nuo gauto įspėjimo šis juridinis asmuo nepateikia metinių finansinių ataskaitų rinkinio ir veiklos ataskaitos ar metinės ataskaitos.

„Nors paramos gavėjo statusą turinčių ir finansinių ataskaitų nepateikusių organizacijų skaičius yra nemažas, tačiau džiugina tai, kad nemaža dalis jų po gautų įspėjimų atliko pareigą ir ataskaitas pateikė. Buvo netgi tokių, kurios pateikė finansines ataskaitas net už kelis pastaruosius metus.

Vis dėlto, maždaug 3 tūkst. įspėjimus gavusių organizacijų ataskaitų iki šiol nepateikė, tad joms Registrų centro iniciatyva bus panaikintas paramos gavėjo statusas“, – sako J.Kazlauskienė.

Dar maždaug 3,5 tūkst. juridinių asmenų automatiškai neteko paramos gavėjo statuso, kadangi dėl ne vienerius metus neteiktų finansinių ataskaitų apskritai buvo išregistruotos iš Juridinių asmenų registro.

Labdaros ir paramos įstatymas numato, kad juridinis asmuo, kuriam dėl nustatytų pažeidimų buvo panaikintas paramos gavėjo statusas, pakartotinai dėl šio statuso suteikimo gali kreiptis ne anksčiau kaip po vienerių metų.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu paramos gavėjo statusą iš viso turi apie 30 tūkst. juridinių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius