Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Registrų centras nežino, ar elektroniniu būdu registruotos įmonės turi minimalų įstatinį kapitalą

Populiarėjančioje Registrų centro sistemoje, leidžiančioje internetu registruoti uždarąsias akcines bendroves, žioji spraga – Registrų centras kol kas neturi galimybės patikrinti ar bendrovės steigėjas tikrai į banko sąskaitą įnešė įstatinį kapitalą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Įmonių steigimu užsiimančios įmonės sako, kad turi faktų, kaip pažeidžiant galiojančius įstatymus steigiamos naujos įmonės, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Ši spraga patraukli tarpininkams, kurie steigia ir perparduoda bendroves, nes taip sutaupoma apyvartinių lėšų.

„Matome, kad kai kurie tarpininkai pradėjo masiškai steigti įmones ir profilaktiškai 4 tokias bendroves perdavėme patikrinti atitinkamoms tarnyboms. Įmonės steigimas be įstatinio kapitalo – tai veika, baudžiama administracine arba baudžiamąją tvarka“, – tarpininkų, norinčių išvengti žaidimų su įstatinio kapitalo įnešimu į naujos bendrovės sąskaitą, neguodžia Registrų centro direktoriaus pavaduotojas Juridinių asmenų registrui ir rinkodarai Antanas Survila.

„Registrų centras įmones internetu registruoja neteisėtai, nes negalima steigti įmonės, kurios įstatinis kapitalas nesuformuotas. Taip atveriamas kelias sukčiavimui. Turime tokios veiklos įrodymų“, -teisinę koliziją įžvelgia bendrovės „Tako plius“, steigiančios ir parduodančios bendroves, įmonių teisės specialistė Asta Šimkevičiūtė.

A.Survila sako, kad kol kas, kai nauja įmonė registruojama elektroniniu būdu, Registrų centras mato tik tai, kad banke atidaryta sąskaita, tačiau patikrinti, ar toje sąskaitoje yra bent 10 tūkst. litų (minimalus įstatinis kapitalas), neturi galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius