-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reklamuojamoms bankų kortelėms – verslininkų apribojimai

Nors bankai nuolat ragina dažniau naudotis mokėjimo kortelėmis, o pagal atliktas apklausas beveik pusė Lietuvos gyventojų pageidauja, jog būtų sudaryta galimybė jomis atsiskaityti už smulkius, iki 10 litų vertės pirkinius, vietų, kur verslininkai įveda apribojimus tokioms operacijoms, netrūksta.
Sukčiai rado naują apgaudinėjimo būdą – iš patiklių žmonių perka bankų korteles.
Kortelės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Minimalias pinigų sumas, už kurias galima atsiskaityti banko kortele, kiekviena įstaiga nustato savo nuožiūra. Jų atstovai tikina, jog šie apribojimai – tik dėl to, kad bankinės operacijos atsieina pernelyg brangiai, antradienį informuoja dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Didieji Lietuvos prekybos centrai, nepaisydami mokesčių už atsiskaitymą banko kortelėmis, jokių limitų netaiko: „Jokių apribojimų, kaip klientas atsiskaitys mūsų tinklo parduotuvėse, nėra – jis gali atsiskaityti baltais centais už televizorių ir kortele už degtukų dėžutę“, – tvirtino bendrovės „Maxima LT“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė, nenorėjusi atskleisti, kiek bendrovei kainuoja tokių bankinių operacijų atlikimas ir ar jos nepadaro nuostolių.

Visai neseniai atsiskaitymą banko kortelėmis apribojo Lietuvos paštas. Nuo šiol jo skyriuose kortele galima atsiskaityti už visas paslaugas, išskyrus įmokas ir mokesčius.

Visai neseniai atsiskaitymą banko kortelėmis apribojo Lietuvos paštas. Nuo šiol jo skyriuose kortele galima atsiskaityti už visas paslaugas, išskyrus įmokas ir mokesčius. „Pagrindinė priežastis, kodėl atsiskaityti už mokesčius galima tik grynaisiais – ekonominė. Pavyzdžiui, jei vieno mokėjimo metu žmogus 4 įmokoms skiria 600 litų, jis sumoka paštui 3,16 lito. Jei klientas atsiskaito kortele, bankui už tokios sumos pervedimą paštas sumoka daugiau nei 10 litų. Todėl šios paslaugos teikimas paštui tampa nuostolingas“, – sako Lietuvos pašto atstovė Aurelija Jonušaitė.

Kas mėnesį pašte priimama per 600 tūkst. įmokų. Tad teigiama, jog norint, kad klientai galėtų už šią paslaugą atsiskaityti banko kortelėmis, paštas turėtų gerokai padidinti jos kainą (šiuo metu – 0,79 lito už vieną įmoką).

Lietuvos bankai tikina, kad mokesčiai už banko kortelės aptarnavimą nebėra tokie dideli kaip anksčiau, ir skatina vartotojus naudotis būtent kortelėmis. Tenkinti vartotojų poreikius agituojamos ir įmonės.

„Swedbank“ Finansavimo ir lėšų valdymo departamento direktorius Dainius Vilčinskas sako, kad daugelis smulkiojo verslo atstovų baiminasi, jog elektroninių kortelių skaitytuvų aptarnavimo kaštai, ypač priimant atsiskaitymus mažomis sumomis, žymiai padidins verslo išlaidas. Tačiau teigiama, kad vis tobulėjančios šiuolaikinės technologijos ir atpigusios ryšio paslaugos dabar esą sudaro galimybę ir mažesniam verslui prisitaikyti prie savo klientų poreikių.

Anot jo, daugėja įmonių, kurios apskaičiuoja paslaugos kuriamą vertę ir net už mažiausiai kainuojančias prekes siūlo atsiskaityti mokėjimo kortelėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius