-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Respublika“ šiemet neatskleidė savininkų

Vieną didžiausių Lietuvoje žiniasklaidos grupių valdanti bendrovė „Respublikos leidiniai“, kurią kontroliuoja leidėjas Vitas Tomkus, šiemet neatskleidė savo akcininkų ir nesureagavo į kelis Kultūros ministerijos raginimus pateikti prašomą informaciją.
Temos: 1 Respublika

Savanorišku informacijos pateikimu pagrįstas akcininkų ir interesų deklaravimo principas baudų ar administracinės atsakomybės už duomenų nepateikimą nenumato. Vis dėlto, jei žiniasklaidos priemonė to nepraneša, ji gali netekti Spaudos, radijo ir televizijos fondo paramos, o jos žurnalistai – akreditacijų Seime.  Šis fondas „Respublikos“ grupės leidiniams šiemet skyrė beveik 500 tūkst. litų paramos.

Kultūros ministerijos Informacinės visuomenės plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Azanovė BNS sakė, kad be bendro, informacijos priemonėms masiškai siunčiamo priminimo, „Respublikos“ vadovams buvo išsiųsti dar du atskiri.  „Jokio atsakymo negavome“, – patvirtino N.Azanovė.

Anot jos, Kultūros ministerijos darbuotojai neretai sulaukia žiniasklaidos priemonių atstovų pasiūlymo rūpimus duomenis pasiimti iš Registrų centro. Tačiau pastarajam nėra prievolės teikti išsamią informaciją apie savininkus, jei akcininkų yra daugiau nei vienas.

„Nėra esmė pasakyti savininkus. Teisės aktų nuostata yra visai kitokio pobūdžio – tai yra savanoriškas ir skaidrus veiklos deklaravimas, įstatymų leidėjas nenorėjo šio proceso reguliuoti priverstinai“, – sakė N.Azanovė.

Kultūros ministerijos paskelbtame sąraše nėra „Respublikos“, jos rusiško varianto akcininkų, „Vakaro žinių“. Grupė atskleidė investicijas į „Šiaulių kraštą“, kuriame „Respublikos investicija“ valdo 28 proc. akcijų, o su grupe susijęs „Ateities dizainas“ – 31 proc. akcijų.

„Ateities dizainas“ dar valdo 45 proc. „Vakarų ekspreso“ akcijų, o likusias – leidėjo Vito Tomkaus brolis Gintaras Tomkus.

Savo ruožtu „Šiaulių kraštas“ turi įsigijęs „Biržiečių žodžio“ akcijų (91 proc.), „Sidabrės“ laikraščio redakcijos akcijų (88 proc.), „Antikvos“ 87 proc. akcijų. Pastaroji leidžia laikraštį „Žemaitis“.

 2007 metais kontrolinį 74 proc. įmonės „Respublikos leidiniai“ akcijų paketą valdė Vitas Tomkus, 15 proc. – Justinas Tomkus, o 10 proc. – Rytis Tomkus.

Laikraščių ir žurnalų bei informacinės visuomenės informavimo priemonių redakcijos, pagal Visuomenės informavimo įstatymą privalančios pateikti duomenis apie akcininkus, netenka teisės gauti paramą iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo kultūrinėms ir šviečiamosioms programoms, jei tokių duomenų kasmet iki kovo 30 dienos nėra pateikę Kultūros ministerijai.

Didžiausia – 296 tūkst. litų parama iš fondo šiemet skirta „Šiaulių kraštui“, dar 140 tūkst. litų – „Vakarų ekspresui“, 29,6 tūkst. litų – „Žemaičiui“, 32,9 tūkst. litų – „Sidabrei.“

Savininkų neatskleidžianti „Respublika“ į paramą iš fondo nepretendavo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius