Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Reuters“ apie Lietuvą: tamsios dienos Europos centre

Miškų apsupta balto granito kolona, stovinti netoli Purnuškių kaimo, žymi geografinį Europos centrą. Vaizdas čia atšiaurus. Lietuva, įsispraudusi tarp Latvijos ir Kaliningrado srities, 2009-aisiais patyrė 18 proc. ekonomikos nuosmukį, straipsnį apie Lietuvą pradeda naujienų agentūra „Reuters“.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalies vyriausybė pareiškė, kad elektros kaina gyventojams kitąmet išaugs 30 proc., nes dėl įsipareigojimų Europos Sąjungai netrukus bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė (IAE), tiekianti Lietuvai 70 proc. reikalingos elektros energijos.

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai reikalavo uždaryti IAE nuo pat XXI amžiaus pradžios. Taip esą siekiama išvengti tragedijos, 1986 metais įvykusios Černobilyje, pasikartojimo.

Nei apie recesiją, nei apie Lietuvos energetinį saugumą nebuvo kalbama 2004-ųjų gegužės pirmąją, kai, Lietuvai prisijungus prie ES, buvo atidengtas ženklas, žymintis Europos geografinį centrą. Balto granito kolona Lietuvos turizmo interneto svetainėje vadinama „Lietuvos sugrįžimo į Europos tautų šeimą simboliu“, pažymi „Reuters“ ir toliau piešia niūrų šalies vaizdą.

Elektrinės uždarymas padarys Lietuvą dar labiau priklausomą nuo nereguliaraus energijos tiekimo iš Rusijos, dramatišką Lietuvos paveikslą piešia „Reuters“.

„Tai baisiausia kada nors buvusi krizė“, – naujienų agentūrai sakė Janas Glušačenkovas, 44-erių ekskovatoriaus vairuotojas, gyvenantis netoli skulptūros, žyminčios geografinį Europos centrą. Jis pasakojo darbo neturintis jau metus ir tikino, kad uždarius IAE šalies gyventojai bus priversti „emigruoti arba vogti“.

J.Glušačenkovo kaimynas 86-erių Liudvikas Trypuckis tikino, kad, uždarius IAE, jo gaunama sąskaita už elektros energiją išaugs 18 proc. 800 litų pensiją gaunantis vyras šiuo metu už elektrą moka po 120 litų per mėnesį.

„Aš suprantu, kad jie turi uždaryti elektrinę, jeigu ji yra nesaugi. Bet jie iš anksto turėjo pasirūpinti, iš kur gauti pigesnės elektros. Dabar neaišku, iš kur jos gausime“, – kalbėjo vyras.

„Reuters“ pažymi, kad Lietuva planuoja elektrą importuoti iš Estijos, Rusijos ir Ukrainos per kaimyninę Baltarusiją. Nedidelis elektros kiekis taip pat bus importuojamas iš Suomijos ir Latvijos.

Premjeras Andrius Kubilius viliasi, kad šalys noriai parduos Lietuvai turimą elektros energijos perteklių. „Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Lietuva pasidarys labiau priklausoma nuo energijos importo. Tai sumažins mūsų energetinį saugumą, tačiau dėl kitų metų esame visiškai užtikrinti“, – naujienų agentūrai sakė A.Kubilius.

Tačiau Lietuvos banko Ekonomikos departamento vadovas Raimondas Kuodis įsitikinęs, kad 30 proc. išaugsianti elektros kaina „suvalgys“ 1 proc. šalies BVP ir beveik 1 proc. padidins infliaciją. „Pasaulinės ekonominės krizės kontekste tai neatrodo daug, tačiau Lietuvos ekonomikai tai bus skaudus smūgis“, – teigė R.Kuodis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius