Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Revoliucijos kaina: triskart atpigusi grivina Kijeve bet kurį turistą paverčia turtuoliu

Vienoje Kijevo pagrindinėje Chreščiatik gatvėje esančių užkandinių nusiperku didelį „panini“ sumuštinį ir karšto vyno išsinešimui. Paprašo 49 grivinų – 1,8 euro. Prieš trejus metus Kijeve toks pavakario meniu man būtų kainavęs trigubai daugiau. Po Maidano šalyje įsiviešpatavęs politinis nestabilumas ir karinis konfliktas su Rusija šalies valiutą nustūmė į rekordines žemumas. Vietiniai skundžiasi, o turistai trina rankomis.
Kainos Kijeve
Kainos Kijeve / Jurgitos Lapienytės nuotr.
​​Jurgitos Lapienytės nuotr./Sumušinis ir karštas vynas už 1,8 euro
Jurgitos Lapienytės nuotr./Sumušinis ir karštas vynas už 1,8 euro

Per trejus metus Ukrainos valiuta euro atžvilgiu atpigo beveik triskart. Turistai gali tik džiūgauti – viskas dabar Ukrainoje yra kelis kartus pigiau. Tuo metu vietiniai vargsta – prieš Maidaną vidutinė alga šalyje siekė 600 eurų į rankas, dabar ištirpo iki 200 eurų. Nors, skaičiuojant grivinomis, atlyginimas išliko toks pats, smarkiai šoktelėjo importuojamų prekių kainos, padidinti komunaliniai mokesčiai.

Net lietuviui viskas kaip nemokama

Požeminėje perėjoje prie Maidano vyresnio amžiaus moteris pardavinėja rankomis iš biserio ir kitokių karoliukų suvertus kaklo papuošalus, kurių kaina retai viršija 10 eurų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

„Iš kur jūs? Ne, nesakykit, žinau – iš Lietuvos“, – plepa pardavėja. Kyla pavojus prisipirkti daug nereikalingų daiktų, mat jų kainos – itin žemos. Suvenyrinio magneto kaina svyruoja apie eurą, įvairūs tautine simbolika marginti maišeliai ir rankinukai – vos keli eurai. Tualetinis popierius su V.Putino atvaizdu kainuoja apie 0,9 euro, marškinėliai su užrašu „Putin – Chuilo“ – taip pat kelis eurus.

Už kavą taip pat nerasite, kam įkišti viso euro – net ir Chreščiatik gatvės kavinėse ji tiek nekainuoja. Įvairiems užkandžiams, tarkime, sumuštiniams, čia taip pat nereikės išleisti nė euro.

Kartais, verčiant grivinas eurais ir kainą dalijant iš 30-ies, tiesiog susisuka galva ir netiki rezultatu – metro bilietėlis, pasirodo, kainuoja tik keliolika euro centų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Kokius rimčiausius žurnalus apie politiką ir ekonomiką galėtumėte rekomenduoti, klausiu spaudos kioske dirbančios taip pat vyresnio amžiaus moters. Tuo metu mano dešinę alkūnę tampo akivaizdžiai išgėrusi perėjos „paprašaika“, ir, mandagiai paprašius palikti mane bent sekundei ramybei, rusiškai pradeda klykti per visą perėją: „Takaja modnaja, a takaja skupaja“ (rusų kalba – tokia madinga, o tokia šykšti).

„Nekreipkit dėmesio, neįmanoma čia dirbti. Ryte susitvarkai, pašluoji aplinkui, o popiet vėl tas pats“, – sako man pardavėja ir rėkiančią perėjos damą palydi keliais piktais rusiškais žodžiais. Ji ištraukia man „Focus“ ir „Biznis“ žurnalus, už kuriuos sumoku 40 grivinų (beveik pusantro euro).

Tuos tūkstančius grivinų, kuriuos mainais į eurus gali duoti bet kuri iš daugelio Kijeve esančių valiutos keityklų, išleisti tikrai nėra lengva. Net ir knygyne, kur knygos kainuoja po kelis eurus, ir tik populiariausi leidiniai, tarkime, erotinis E.L.James romanas „50 pilkų atspalvių“ (tiesa, ši knyga į rusų kalba išversta kitu pavadinimu – „50 laisvės atspalvių“) kainuoja apie 10 eurų.

Knyga
Knyga

Parduotuvėse, kurių lentynos neperkrautos, taip pat pinigų daug nepaliksite. Cigarečių pakelis nekainuoja euro, vyno butelio vidutinė kaina – 2-5 eurai, „Karūnos“ šokoladas kainuoja eurą, tiek pat prekeiviai prašo už pomidorų kilogramą ir t.t.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Pigu ir kosmetikos bei bižuterijos parduotuvėse: „Kosmo“ laikrodis, kuris, kaip įsivaizduoju, Vilniaus parduotuvėse kainuotų keliolika eurų, čia kainuoja 2-3, „L'Oréal“ lūpdažis su nuolaida – apie 9 eurus ir t.t.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Atitinkamos kainos ir restoranuose. Tiesa, yra ir stebinančiai didelių kainų.

Pigiai nepasipuoši

Nudžiuginta itin mažų kainų Kijeve įpuolu į drabužių parduotuvę – tai bent pasipuošiu!

Pasipuošiu, pasistaipau prieš veidrodį matavimosi kabinose ir tenka viską grąžinti į vietas. Ne, kainos nėra tokios didelės, bet jau ne ukrainietiškos, o lietuviškos, taigi pirkti neapsimoka.

Pavyzdžiui, šie džinsai su Peliuku Mikiu „Zaroje“ kainuoja 66 eurus.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Ši skrybėlė – 20 eurų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Paprasti marškinėliai – 10 eurų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Už šią striukę parduotuvė prašo 100 eurų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kainos Kijeve

Panašios kainos ir kitose drabužių parduotuvėse Chreščiatik gatvėje.

Ukrainietės – nenuskurusios, pasipuošusios deriniais iš parduotuvių vitrinų, todėl kyla natūralus klausimas, už kokius pinigus jos dabinasi.

Vidutinis atlyginimas Ukrainoje – apie 5400 grivinų. Taigi užtenka maždaug dviem šiltom „Zaros“ striukėms.

Todėl akivaizdu, kad dalis ukrainiečių pajamų yra nematomos. Šešėlinė ekonomika Ukrainoje, nors šiemet ir sumažėjo, vis dar yra labai didelė ir siekia 38 proc. BVP.

Ukrainiečius įsiurbė krizė

„Situacija Ukrainoje pastebimai pablogėjo, nes gyvenimas smarkiai pabrango. Žmonės moka daugiau už elektrą, vandenį, šilumą. Darbo rinka yra apmirusi. Labai sunku rasti darbą. Net jeigu ir pavyksta, užmokestis nebus geras. Visos reformos žlugo“, – „Radio Sputnik“ cituoja aktyvistą ir tinklaraštininką Denisą Šedrivį.

„Radisson Blu“ viešbučio Kijeve atstovė spaudai Oleksandra Brovko 15min pasakojo, kad prieš kelerius metus visiems buvo labai sunku – viešbutis žmonių neatleidinėjo, tačiau visiems teko smarkiai susimažinti darbo krūvį, siekiant išlaikyti darbo vietą.

„Kai viešbučio užimtumas – 15 proc., mes negalėjome dirbti visu pajėgumu“, – kalbėjo moteris. Dabar viešbutis, jos teigimu, jau stovi ant kojų – investuoja į kambarių atnaujinimą.

Nedarbas Ukrainoje šiemet viršija 9 proc. Ekonominės plėtros ir prekybos ministerija skaičiuoja, kad metų pabaigoje infliacija sieks 14,1 proc., o kitais metais sulėtės iki 8,1 proc.

Pernai kainos šalyje augo net 47 proc.

Šiemet šalies ekonomika augs 1 proc., kitąmet, planuojama, augimas paspartės iki 3 proc.

15min žurnalistės kelionę į Kijevą apmokėjo „Ukrainian Airlines“ ir Kijevo turizmo biuras. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius