Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministras Rimantas Šadžius: „Minimalaus atlyginimo kėlimas iki 1500 litų 2014 metais yra absoliučiai nerealus“

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje finansų ministras Rimantas Šadžius pasidžiaugė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) rezultatais, patikino, kad Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus, todėl kliūčių 2015 m. įsivesti eurą kilti neturėtų. Tačiau ministras pabrėžė, kad kitąmet didelio algų kilimo nebus.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Finansų ministras užsiminė, kad 2014 m. turėtų būti grįžta prie turto ir kitų mokesčių keitimo klausimų. Jis taip pat pareiškė, jog svarstymai apie galimą minimalaus atlyginimo kėlimą iki 1500 Lt ateinančiais metais kertasi su ekonomine logika.

Laikas leisti pinigus

Pasak R.Šadžiaus, ekonominiu požiūriu esame neblogai įsibėgėję. 2014 m. vidutinė metinė infliacija prognozuojama 1,3 proc. „Matome visas sąlygas įsibėgėti ekonominiam augimui. Lietuvos ekonomiką varo ne vien eksportas, bet ir vidaus vartojimas. Vidaus investicijas ir vartojimą turėtų paskatinti mažos bankų palūkanos, kurios pasiekė istorines žemumas. Gyventojų sukaupti pinigai turėtų būti leidžiami“, – sakė ministras.

Jo nuomone investicijoms skatinti sukurta palanki įstatyminė aplinka – palikta mokestinė lengvata visoms reinvestuojamoms lėšoms.

„Nustojome būti pigios darbo jėgos šalimi. Prognozuojame 5 proc. darbo užmokesčio augimą per metus. Mūsų perkamasis pajėgumas turėtų augti“, – geromis naujienomis dirbantiesiems dalijosi politikas.

Nerimą kelia savivaldybių skolos

Nerimą kelią savivaldybių skolos, kurios viršija 3 mrld. Lt. Ne visose savivaldybėse tinkamai sutvarkyta finansų apskaita, todėl ne apie visas skolas žinome.

R.Šadžius minėjo, jog rengdama kitų metų biudžetą Finansų ministerija atsispyrė pagundoms ir toliau laikėsi fiskalinės drausmės. „Tai geras fiskalinės politikos tęstinumas ir sąlyga ekonomikos augimui“, – nurodė ministras.

Konferencijoje pasidžiaugta, kad valstybės skolos lygis stabilizavosi. Trijų ketvirčių duomenimis, viešojo sektoriaus skola buvo 47 mlrd. Lt. Skolinimasis tarptautinėse rinkose numatomas jau kitų metų pirmąjį ketvirtį.

„Nerimą kelią savivaldybių skolos, kurios viršija 3 mrld. Lt. Ne visose savivaldybėse tinkamai sutvarkyta finansų apskaita, todėl ne apie visas skolas žinome“, – sakė R.Šadžius.

2016 m. prognozuojamas valstybės skolos mažėjimas. Šiuo metu Lietuvos skola siekia 40 proc. nuo BVP. „Tai, jog galime skolintis pigiai, nereiškia, kad beatodairiškai tai turime daryti“, – nurodė ministras.

Grįš prie naujų mokesčių svarstymo

Nekilnojamojo turto mokestis nebuvo išanalizuotas. Manau, ta diskusija bus atnaujinta.

2013 m. vienu svarbiausių darbų R.Šadžius įvardijo pirmininkavimą ES Tarybai: „Tai buvo labai sėkmingas pirmininkavimas, kuris atnešė labai realios naudos. Mums pavyko susiderėti dėl daugiametės ES finansinės perspektyvos 2014–2020 m. laikotarpiu. Priimtas visas paketas Europos sanglaudos politikos reglamentų. Jų pagrindu bus investuojama apie 325 mlrd. eurų į labiau atsilikusius regionus. Taip norima ne išlaidauti, o tinkamai investuoti pinigus. Trečias svarbus rezultatas yra bankų sąjungos sukūrimas. Europos centrinis bankas prižiūrės apie 140 svarbiausių bankų veiklą.“

2014 m. euro įvedimas bus vienas svarbiausių Finansų ministerijos ir kitų institucijų tikslų. „Euras nėra tikslas, o būtina sąlyga Lietuvos ekonomikos plėtrai. Jei jo nepavyks įsivesti, teks peržiūrėti ekonomikos augimo prognozes. Vartotojų teisių apsaugos institucijai teks didelis vaidmuo užtikrinant kelią piktnaudžiavimams“, – minėjo finansų ministras.

R.Šadžius užsiminė, jog ateinančių metų pradžioje gali būti grįžta prie mokesčių peržiūrėjimo: „Turime laikytis fiskalinės drausmės ir gerinti mokesčių surinkimą. Čia gali būti taikomos ir papildomos priemonės, ir neigiamos patirties įvertinimas. Nekilnojamojo turto mokestis nebuvo išanalizuotas. Manau, ta diskusija bus atnaujinta.“

Seimo pirmininkės pažadai kertasi su logika

Paklaustas, kaip vertina Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teiginius, jog jau kitais metais galima būtų minimaliąją algą didinti iki 1500 Lt, R.Šadžius tai vadino nerealiomis kalbomis.

„Šiuo metu biudžete nenumatyta minimalios algos didinimas. Šuolis iki 1500 Lt 2014 m. yra absoliučiai nerealu. Tai iškreiptų ekonomines proporcijas. Valstybė taip pat yra darbdavys, todėl algų didinimas didintų biudžeto deficitą“, – sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, Lietuva jau atitinka Mastrichto kriterijus, todėl kliūčių 2015 m. įsivesti eurą neturėtų kilti. ES atstovai vertins Lietuvos 2013 m. finansinius rodiklius, tačiau atsižvelgs ir į jų tvarumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius