Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius: nedarbo problemoms įveikti būtinos struktūrinės reformos

Europos Sąjungos Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybai pirmininkaujantis Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikime pristatė ES patirtį, siekiant užtikrinti geresnį mažų ir vidutinių įmonių kreditavimą ir taip prisidedant prie ilgalaikių investicijų į ekonomiką.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pasaulio lyderiai pripažįsta – globaliu mastu ekonomikos atsigavimas netolygus ir pakankamai trapus. Kovoje su viena iš didžiausių pasaulio problemų – nedarbu – atsakingą fiskalinę politiką turi lydėti struktūrinės reformos, kurios skatintų ekonomikos augimą“, – sakė R.Šadžius.

Ekonomika, finansų stabilumas ir investicijų skatinimas buvo vienos pagrindinių spalio 10–11 dienomis Vašingtone vykusio G20 šalių finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų susitikimo temų, pranešė Finansų ministerija.

Susitikime ne kartą nuskambėjo mintis, kad, ieškant ekonomikos skatinimo būdų ir idėjų pakanka, tačiau reikia konkrečių priemonių toms idėjoms įgyvendinti.

Pasaulio lyderiai pripažįsta – globaliu mastu ekonomikos atsigavimas netolygus ir pakankamai trapus, – sakė Rimantas Šadžius.

Pirmaujančios pasaulio valstybės yra sutarusios gerinti investicinį klimatą, skatinti ne tik viešojo, bet ir privataus sektorių investicijas į infrastruktūrą bei mažas ir vidutines įmones, taip pat gerinti ekonomikos finansavimo valdymo procesus bei skaidrumą.

Ilgalaikių investicijų į ekonomiką finansavimas yra ir viena iš ES dabar svarstomų aktualijų. Rugsėjį Vilniuje vykusiame neformaliame ECOFIN susitikime ES šalių finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai aptarė bendrą Europos Komisijos ir Europos investicijų banko (EIB) iniciatyvą.

Joje numatomi keli mažų ir vidutinių įmonių skatinimo rizikos pasidalijimo priemonėmis variantai – suteikiant garantijas finansų institucijoms (bankams) arba skolinti mainais už įmonių vertybinius popierius. Priėmę neformalų sutarimą šiuo klausimu prie jo ES finansų ministrai sugrįš kitą savaitę Liuksemburge vyksiančiame ECOFIN posėdyje.

„Nors žinome, kad mažos ir vidutinės įmonės yra ekonomikos pagrindas, tačiau jos neretai susiduria su kreditavimo problema. Tai sudaro kliūtis augti ekonomikai, todėl turime rasti būdus kaip padėti šioms įmonėms. Tikiu, kad Europos Komisijos ir EIB siūlomos rizikos pasidalijimo priemonės paskatins mažų ir vidutinių įmonių kreditavimą, o tai grįš investicijomis į ekonomiką, įskaitant sukurtas darbo vietas“, – sakė ECOFIN tarybai pirmininkaujantis Lietuvos finansų ministras.

G20 susitikimo dalyviai taip pat akcentavo būtinybę nedelsiant ratifikuoti 2010 m. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) kvotų (šalių atstovavimo) ir valdymo reformą, kuri sustiprins kylančių rinkų ir besivystančių šalių atstovavimą TVF bei padidins fondo legitimumą.

ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva kartu su Europos Komisija ir Europos Centriniu Banku G20 susitikime atstovavo Europos Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius