-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkoje slūgstant įtampai pigo naftos žaliava

Sausio 7-13 dienomis „Brent“ naftos kaina Londono biržoje atpigo beveik 5 proc. – šiandien jos barelis Londone kainuoja 40,74 JAV dolerius. Nors per savaitę didesnių įvykių, galėjusių daryti įtaką pasaulio naftos ir kuro kainoms, neįvyko tolesnį galimą kainos kitimą prognozuoti sudėtinga – rinkoje nėra pusiausvyros, ir tai gali lemti nenumatytą naftos pigimą ar brangimą.
Naftos gavybos platforma
Naftos gavybos platforma / Photos.com

Kaip rašoma „Statoil“ išplatintame pranešime, ketvirtadienį JAV Energijos informacijos administracija paskelbė, jog naftos žaliavos, benzino ir dyzelino JAV buvo sukaupta daugiau nei tikėtasi, o tai sąlygojo nedidelį kainos pasikeitimą vartotojams palankia linkme.

Teigiamos įtakos naftos kainos mažėjimui turėjo ir tai, jog rinkos nepasiekė intensyvus neigiamų žinių srautas dėl konflikto Gazos ruože. Be to, Rusija pasiekė susitarimą su Ukraina dėl dujų tiekimo atnaujinimo. „Įtampos rinkoje šie pasikeitimai nenuslopino, tačiau kaina sustojo didėjusi“, – sako „Lietuva Statoil“ Rinkodaros departamento direktorė Daiva Jokšienė. Pasak jos, artimiausioje ateityje galimos tam tikros kainos korekcijos, tačiau ryškaus kainų kilimo, užfiksuoto praėjusios savaitės pradžioje, analitikai neprognozuoja.

Rimsta kalbos apie artėjantį dar vieną neeilinį OPEC kartelio susitikimą, kuris, pasak įvairių šaltinių, buvo planuotas ateinančią savaitę – sausio 19 d. Manoma, jog artimiausiomis dienomis OPEC atstovai nesusitiks, o suvažiavimas planuojamas tik kovą. Neeilinio susitikimo atšaukimui įtakos, analitikų teigimu, galėjo turėti sėkmingai OPEC šalių mažinamos naftos gavybos kvotos.

Atpigo dyzelinas

Sausio 7-13 benzino „Platts“ indeksas išliko beveik stabilus, dyzelino „Platts“ indeksas nukrito 28 JAV doleriais.

Produktų kainos Lietuvos didmeninėje prekyboje praėjusią savaitę dėl pokyčių pasaulinėse žaliavos ir produktų rinkose sumažėjo. Sausio 7-13 dienomis didmeninėje rinkoje litras benzino atpigo 3 ct, dyzelino litro kaina nukrito 8 ct, dujų kaina pakilo 2 ct.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius