-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Dargis: Lietuva Europos Sąjungos pinigus naudoja lyg kokį loterijos laimėjimą

Lietuva susiduria su trimis didelėmis problemomis – žmogiškųjų išteklių, kapitalo ir konkurencingumo. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentui Robertui Dargiui kyla klausimas, ar Lietuva tinkamai panaudoja Europos Sąjungos lėšas, kurios sudaro didelę dalį metinio valstybės biudžeto.
Robertas Dargis
Robertas Dargis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„LRT Ekonomikos forume“ pranešimą skaitęs R.Dargis pabrėžė, kad Lietuvą kamuoja trys skaudžios problemos – žmogiškųjų išteklių, kapitalo pritraukimo ir išlaikymo ir konkurencingumo.

Lietuva sensta, daug jaunų ir darbščių žmonių emigruoja. Todėl šalis jau dabar susiduria su darbo jėgos trūkumu. Ateityje ši problema bus tik skaudesnė – mokyklas ir universitetus baigs vis mažiau žmonių, šalyje bus mažai jaunų žmonių, didės „Sodros“ našta.

„Nepaisant lėtėjančios emigracijos, ji vis tiek lieka neigiama. Didžiausia bėda – emigruoja darbščiausi ir jauniausi žmonės“, – kalbėjo R.Dargis.

Švaistomi ES pinigai

Kita Lietuvos problema – kapitalas. R.Dargio teigimu, ypač smulkiajam verslui sunku gauti reikalingą kapitalą.

„Didžiosios įmonės, aš turiu omenyje tas eksportuojančias kompanijas, pakankamai neblogai šiandien jaučiasi finansų rinkoje. Smulkiosios kompanijos turi problemų“, – sakė LPK prezidentas.

Jo teigimu, reikėtų kalbėti apie tai, kaip užtikrinti mažų ir vidutinių įmonių kreditavimą.

Be to, reikia skatinti tiesiogines užsienio investicijas. Jų pritraukti turėtų padėti ir politikai.

„Tai yra vieni svarbiausių mūsų darbų“, – sakė R.Dargis.

Jis pabrėžė Europos Sąjungos paramos svarbą: „Šiandien tai yra didžiulė biudžeto dalis. Reikėtų analizuoti, ar gerai išleidžiame tuos pinigus, kuriuos gauname. Kartais į juos, mano galva, žiūrime pro pirštus, kaip į loterijos laimėjimą. Iš tikrųjų jie yra skirti susitvarkyti mūsų technologijoms, gamybiniam potencialui.“

Energetinė našta

R.Dargio teigimu, taip pat svarbu kalbėti apie Lietuvos konkurencingumą. Pavyzdžiui, kaip  įmones veikia energetinių išteklių kainos.

„Lietuvos ekonomika, ypač pramonė, moka daugiausia už elektros energiją, dujas. Europos Sąjungoje esame 5-6 vietoje pagal brangumą“, – sakė R.Dargis.

Tai reiškia, kad galutinio produkto kainą energijos išteklių kainos lemia labai smarkiai.

Be to, gerinant konkurencingumą, būtina kalbėti ir apie darbo santykių lankstumą.

„Lankstumas leistų drąsiau kurtis naujoms darbo vietoms. Tai yra dar viena tema, apie kurią reikėtų kalbėti šitai Vyriausybei“, – sakė R.Dargis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius