Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 17 /15:17

Robertas Dargis: progresiniai mokesčiai būtų nuobauda profesionalams

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) artėjant Seimo rinkimams parengė savo siūlymų politinėms partijoms paketą, kuriame apibrėžia tuos darbus, kuriuos tikėtųsi būti atliktus naujos Vyriausybės.
Robertas Dargis
Robertas Dargis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vienas svarbiausių pramonininkų siūlymų – nepritarti progresiniams mokesčiams. Pramonininkai skaičiuoja, kad įvedus progresinius mokesčius didesnius mokesčius mokėtų vos 17 proc. šalies gyventojų. Todėl, pasak LPK prezidento Roberto Dargio, progresinių mokesčių įvedimas valstybei naudos neatneštų.

„Ta pinigų suma, kurią mes gautume apmokestinę šiuos žmones, labiau būtų menka. Tai būtų tarsi nuobauda už profesionalumą, už norėjimą dirbti daugiau, už norėjimą būti geresniu“, – kalbėjo LPK vadovas.

LPK skaičiuoja, kad daugiau nei 5 tūkst. litų Lietuvoje uždirba 1,8 proc. gyventojų, daugiau nei 6 tūkst. litų – 1,3 proc. gyventojų, daugiau nei 7 tūkst. – 0,9 proc. gyventojų, o daugiau nei 10 tūkst. litų per mėnesį – tik 0,1 proc. gyventojų.

Bus pagundų didinti mokesčius

LPK politinėms partijoms teikia siūlymų paketą, apimantį 12 sričių – nuo mokestinės aplinkos iki energetikos, darbo rinkos ir aplinkosaugos klausimų. R.Dargis tarp šių siūlymų, kaip naujus ir svarbiausius, išskiria mokesčių sistemos stabilumą ir paprastumą, turizmo bei imigracijos skatinimą.

„Mokesčių sistemos stabilumas turi būti raudona linija, kurios nevalia peržengti“, – pažymėjo LPK prezidentas R.Dargis.

R.Dargis atkreipia dėmesį, kad didinti mokesčius naujai valdžiai bus didelių pagundų, nes pinigų nereformuotai  sveikatos ir socialinės paramos sistemai kasmet reikės vis daugiau.

Be to, tarp grėsmių Lietuvos ekonomikai R.Dargis pažymėjo tai, kad iš Lietuvos jau pradėjo bėgti lietuviško kapitalo verslas, kad lietuviai, palyginus su kitais europiečiais, nepaprastai daug išleidžia šildymo ir elektros sąskaitoms susimokėti. Grėsme ekonomikai LPK vadovas įvardino ir per didelę Lietuvos priklausomybę nuo ES pinigų.

Kviestų protus iš Rytų

Pasak jo, Lietuva, norėdama būti konkurencinga, negali likti uždara valstybė ir privalo rasti būdų, kaip pritraukti kūrybingų protų iš užsienio. Pirmiausia, anot R.Dargio, turi galvoje Rytų kaimynių šalių piliečiai – baltarusiai, rusai, kazachstaniečiai.

„Juos šiandien sėkmingai pritraukia Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje. Ir mums reikia spėti į tą traukinį“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Dargis.

Mokesčių srityje LPK politikų pirmiausia prašo nekeisti dabartinės sistemos. „Stabilumas ir paprastumas yra svarbiausia“, – pažymėjo R.Dargis.

Be to, kai kurių menkas pajamas šalies biudžetui nešančių mokesčių išvis atsisakyti.

Didžiausia klaida – renovacija

R.Dargis pastebėjo, kad dabartinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė nusipelno komplimentų už stabilumą, investicijų medžioklę bei  valstybės turto valdymo efektyvinimą.

Tuo tarpu kritikos iš R.Dargio konservatorių Vyriausybė sulaikė dėl naktinės mokesčių reformos, atominės elektrinės statybų projekto bei žlugusios renovacijos programos.

R.Dargis pažymėjo, kad LPK rengdama savo pasiūlymų paketą neanalizavo politinių partijų jau parengtų programų ir nesirinko, kuri jų yra artimiausia LPK siūlomam darbų planui.

Tiesa, R.Dargis pažymėjo, kad šiųmetė politinė kampanija vyksta labai vangiai.

„Ji prasidėjo realiai tik rugsėjo pradžioje, kai iki rinkimų liko vos mėnuo. Nebuvo jokių politologinių, programinių diskusijų. Kaip žinoma, konservatoriai savo programos dar iki šiol nėra viešai pateikę. Tai yra išvis išskirtinis atvejis“, – stebėjosi jis.

Tuo tarpu kitų partijų pažadus didinti MMA iki 1500 litų, kone visai panaikinti nedarbą R.Dargis prilygino auksinio avinėlio paieškoms.

„Čia yra pasakų sritis. Ne blogiau būtų rasti avinėlį, kuris pasipurto, ar staltiesę, kurią patraukus, pabyra monetos. Iš esmės tai yra pasakos ir niekas negalvoja apie rimtus darbus“, – teigė R.Dargis.

Į pramoninkų konfederacijos renginį atvykę išklausyti patarimų, kaip po rinkimų valdyti šalį, visų didžiausių Lietuvos politinių partijų vadovai vertino, kad pasiūlymai yra verti dėmesio ir žadėjo į juos atsižvelgti.

Tik „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis atkreipė dėmesį, kad kiekvienos partijos pirmininkas pasiūlymuose pamatė tai, ką pats norėjo.

„A.Kubilius mato, kad visus jo darbus reikia tęsti, aš, kad kone viską reikia keisti“, – juokavo V.Mazuronis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius