-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudaminos miestelio bendruomenė Lietuvą Strasbūrui apskundė pažeidus Berno Konvenciją

Lazdijų rajono Rudaminos miestelio bendruomenė Strasbūre esančiam Berno Konvencijos komitetui apskundė Lietuvos Respubliką – dėl valstybės priimtų sprendimų, susijusių su planuojama Lietuvos-Lenkijos elektros energijos jungties statyba tarp Alytaus ir Elko (Lenkija) miestų ir šios statybos keliama grėsme gamtai.
Ramūnas Valiokas
Ramūnas Valiokas / Asmeninio archyvo nuotr.

Ketvirtadienį bendruomenė sako gavusi patvirtinimą, kad jų skundas priimtas nagrinėti.

Europos laukinės gamtos ir natūralių buveinių apsaugos konvencija (kitaip – Berno konvencija) ją pasirašiusias nares, taip pat ir Lietuvą, įpareigoja užtikrinti aukščiau minėtų rūšių ir jų gamtinės aplinkos apsaugą.

Lietuvą Strasbūrui apskundusių rudaminiškių teigimu, vietovėje, per kurią numatyta tiesti elektros jungties liniją, aptinkama tokių saugotinų rūšių, kaip baliniai vėžliai, raudonpilvės kūmutės, didysis baltasis garnys, didysis baublys, griežlė, kukutis, čia esą yra aptikta gausiai gervių perimviečių.

Mažo Dzūkijos miestelio bendruomenė savo interesus bandė ginti teisme, tačiau prieš porą savaičių teismas nusprendė, kad aplinkosaugininkų išduota Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita buvo teisėta ir rudaminiškių interesų nepažeidė.

Kaip teigia Rudaminos bendruomenės atstovas dr. Ramūnas Valiokas, priežastį skundui sudaro kartu su specialistais neseniai surinkta informacija, kad atsakingų insitucijų numatytoje 400 kV,  1000 MW elektros energijos perdavimo linijos statybos zonoje atsiduria mokslininkų iki šiol neištirtas plotas, kuriame aptinkami baliniai vėžliai ir kitos retos, tarptautinėmis sutartimis saugomos gyvūnų ir augalų rūšys. Šis plotas tiesiogiai ribojasi su Lenkijos Respublikoje esančia Seinų ežeryno Natura 2000 teritorija ir ją jungia su Metelių regioninio parku bei Žuvinto UNESCO biosferos rezervatu.

Tokiu būdu, pasak R.Valioko, dėl itin didelio masto inžinerinių tinklų statybos būtų sunaikintos ne tik jos zonoje atsidūrusios gyvūnų buveinės, bet galimai sukeltas neigiamas poveikis ir pačioms saugomoms teritorijoms.

„Rudaminos bendruomenė susidūrė su precendento neturinčia situacija, kai unikaliu kraštovaizdžiu ir turtinga biologine įvairove pasižyminčią vietovę mėginama suniokoti dėl galimybės iki 2015 metų pasinaudoti Europos Sąjungos finansine parama elektros jungčių projektui“, – teigia R.Valiokas.

Ginčas tarp Rudaminos bendruomenės ir Alytaus regiono aplinkosaugininkų bei Energetikos ministerijos kilo dėl 2011 metais Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) priimto sprendimo dėl elektros jungties projekto poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos patvirtinimo teisėtumo. Rudaminos bendruomenė teigė, kad patvirtinę elektros jungties linijos vietą numatyta trasa, aplinkosaugininkai ir energetikai pažeidė Rudaminos bendruomenės gyventojų interesus.

Rudaminiškiai kaip alternatyvą tuometinio ministro Arvydo Sekmoko vadovaujamai Energetikos ministerijai ir tuo metu Jaroslavo Neverovičiaus, dabartinio energetikos ministro, vadovaujamam elektros tilto statybos parengiamųjų darbų rangovui – bendrovei LitPolLink siūlė elektros tilto atkarpą nuo Alytaus miesto Lietuvoje iki Elko miesto Lenkijoje tiesti kita, alternatyvia trasa, aplenkiant gamtos požiūriu vertingas Rudaminos apylinkių teritorijas.

Mažo Dzūkijos miestelio bendruomenė savo interesus bandė ginti teisme, tačiau prieš porą savaičių Lietuvos Vyriausias Administracinis Teismas neskundžiama nutartimi nusprendė, kad aplinkosaugininkų išduota Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita buvo teisėta ir rudaminiškių interesų nepažeidė.

„Rudaminos bendruomenė teikė ekspertų išvadomis pagrįstus siūlymus sudėtingai elektros linijos statybai rinktis kitą, apie 10 km trumpesnį, maršrutą ir šiuo metu Europoje jau taikomą pažangesnį – dalinio klojimo po žeme statybos būdą. Tačiau tuomet Arvydo Sekmoko vadovaujama Energetikos ministerija į tai nekreipė dėmesio, net iš esmės nesvarstė alternatyvos. Tuometiniam elektros jungties statybos parengiamaisiais darbais besirūpinančios bendrovės LitPolLink vadovui Jaroslavui Neverovičiui tapus energetikos ministru, situacija, kaip akivaizdžiai igonoruojami ne tik gyventojų teisėti interesai, bet ir pažeidžiamos tarptautinės sutartys ir šalies įsipareigojimai – tęsiasi. Jei paaiškėtų, kad esame teisūs, Lietuvai tai grėstų ES lėšų, skirtų šio projekto įgyvendinimui, praradimą“, – tvirtino R.Valiokas.

Energetikos ministerija penktadienį apgailestavo dėl ministro J.Neverovičiaus užimtumo kol kas negalinti komentuoti Rudaminos bendruomenės kreipimosi. Ministerijos Informacijos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Donata Malinauskaitė pažadėjo Energetikos ministerijos komentarą šia tema paskelbti sekančią savaitę.

Dviejų grandžių 400 kV įtampos oro linija Alytus-Elkas su modernia pastote Alytuje – prioritetinio Lietuvos valstybės energetikos projekto dalis. Teigiama, kad naujoji elektros energijos jungtis suteiks galimybę Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms įsijungti į Vakarų Europos energetikos sistemą.

„Nereikia mūsų daryti Lietuvos priešais. Mes niekuomet nebuvome prieš pačią jungtį iš principo. Mes tik norime, kad, vykdant tokius strategiškai svarbius ir ilgalaikes pasekmes turinčius projektus, nebūtų pažeisti nei bendruomenių interesai, nei gamtos ištekliai. Jei reikės, esame pasirengę kreiptis į dar ne vieną tarptautinę organizaciją“, – sakė Rudaminos bendruomenės atstovas R.Valiokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius