Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį keliagubai išaugę būsto pardavimai rinkos atsigavimo dar nežada

Rudenį Lietuvos didmiesčių pirminėje būsto rinkoje, palyginti su vasara, pardavimas išaugo keleriopai, tačiau, analitikų nuomone, tokios tendencijos dar nereiškia atsigavimo.
Namas
Namas / Photos.com

Rugsėjo–lapkričio mėnesiais Vilniuje naujos statybos butų parduota 2 kartus daugiau nei vasarą, Klaipėdoje – 4 kartus daugiau. Nepaisant to, jų kainos per 3 mėnesius toliau mažėjo iki 6 proc. Prognozuojama, kad žiemą kainos toliau kris, o daugiausia ekonominės klasės segmente, teigiama pranešime spaudai.

„Ruduo – tipinis būsto rinkos suaktyvėjimo periodas po vasaros mėnesių pasyvumo, todėl pastarąjį periodą keleriopai padidėjusio pardavimo sureikšminti nereikėtų. Be sezoniškumo, jį taip pat skatino lankstesnė bankų paskolų politika bei nenustojančios kristi kainos, tačiau žiemą šiuos veiksnius atsvers kitos aplinkybės: brangus šildymo sezonas, augančios elektros energijos kainos bei vis dar neatsigaunantys vartotojų lūkesčiai. Todėl tikėtis, kad toliau augs paklausa, nereikėtų“, – sako NT rinkos analizės ir konsultacijų bendrovės „Redos“ direktorius Mindaugas Juodviršis.

Pažymėtina, kad Kaune ir Klaipėdoje užfiksuotas padidėjęs rinkos aktyvumas yra apgaulingas. Nors santykinis teigiamas pokytis didelis, realių pardavimų kiekis čia minimalus – per mėnesį parduodama iki 20 butų. Ir nors sandorių sudaryta daugiau nei vasarą, pasiūlos ir paklausos atotrūkis išlieka labai didelis.

Naujos statybos butų kainos rudenį mažėjo visuose trijuose miestuose. Ekonominės klasės būstas Vilniuje per 3 mėnesius atpigo 5 proc. ir pasiekė vidutiniškai 3800 Lt/kv.m. Šiame segmente išliekanti didelė pasiūla bei pardavėjų konkurencija ir mažas likvidumas turėtų skatinti tolesnį kainų smukimą. Vidutinės klasės butai rudenį pigo 6 proc. ir lapkričio pabaigoje kainavo apie 5000 Lt/kv.m. Klaipėdoje prestižinės ir ekonominės klasės butai pigo apie 4 proc.

„Būsto įperkamumo indeksas, kuris priklauso nuo vidutinės klasės butų kainų vidurkio ir vidutinio atlyginimo šalyje santykio, pastaruoju metu didėjo. Kitaip tariant, kainos ir pajamų santykis šiuo metu yra pakitęs pirkėjo naudai. Tačiau paklausai įtakos tai turėjo minimaliai, vadinasi, kainos dar turėtų mažėti“, – mano bendrovės „Redos“ vadovas.

Vis dėlto yra požymių, kad sostinėje vienas naujos statybos būsto segmentas jau priartėjo prie kainų dugno. Rudenį prestižinių butų kainos Vilniuje beveik nesikeitė, o jų pardavimas lapkričio mėnesį buvo santykinai didelis. Tai leidžia daryti prielaidą, kad šios klasės butų kainos stipriai jau nemažės – labiausiai prie to prisideda ribota tokio tipo būsto pasiūla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius