-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamasi atšaukti valstybinės medienos pardavimo aukcionuose ribojimus

Pasibaigus medienos ir jos atliekų kainų krizei bei padidėjus biokuro pasiūlai ruošiamasi atšaukti laikinus valstybinės medienos pardavimo ribojimus – jie buvo įvesti regione dėl Vakarų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai pritrūkus žaliavos. Aplinkos ministras sako, kad ribojimai jau nereikalingi, nes valstybė pasiekė savo tikslus, rinka stabilizavosi.
Santariškių gatvė
Santariškių gatvė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Simonas Gentvilas BNS sakė, kad medienos kainų krizė baigėsi, Lietuvos biokuro gamintojai jau aprūpinti žaliava.

„Tas nutarimas galioja valstybinės medienos pardavimui, bet po karo pradžios kilo kainų krizė, tai mes įvedėme ribojimą, kad tik ilgalaikiai pirkėjai galėtų pirkti medieną ir antras dalykas – šilumos gamintojai gautų pirmenybę kurui. Tas dabar naikinama, nes ir kainų krizė baigėsi, ir biokuro pasiūla padidėjo“, – BNS teigė S. Gentvilas.

Anot jo, ribojimai nereikalingi ir dėl to, kad Lietuvoje atsirado naujų medienos gamintojų, kuriems negalima drausti dalyvauti aukcionuose.  

„Atsirado naujų didelių medienos gamintojų, fabrikų, kurie irgi turi turėti teisę dalyvauti konkursuose. Seniau jeigu buvo istoriniai klientai, tai dabar yra dideli pirkėjai ir drausti jiems dalyvauti konkursuose, neleisti apsirūpinti mediena yra absurdiška“, – sakė aplinkos ministras.

Ministerijos siūlymu, laikini ribojamai būtų atšaukti nuo šių metų liepos – tai numato prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašo pakeitimų projektas.

2022-ųjų birželį Vyriausybė pakeitė aukciono ilgalaikėms ir pusmetinėms sutartims rezultatų nustatymo būdą – pagal jį pirkėjams, kurie ankstesniuose pusmetiniuose aukcionuose pirkdavo daugiau nei 1 tūkst. kietmetrių medienos, limitas nustatomas įvertinus jų paskutinių dvejų metų pirkimų istoriją, o įsigyti iki 1 tūkst. kietmetrių galima be jokių apribojimų.

Tų pačių metų rugpjūtį Vyriausybė laikinai – dvejiems metams – penktadaliu apribojo medienos pardavimų rinką siekiant didinti biokuro žaliavos pasiūlą elektrinėms ir šilumos gamintojams. 

Pasak S. Gentvilo, laikina tvarka buvo veiksminga, nes šilumos gamintojai dabar turi pakankamai biokuro žaliavos. 

„Ji (laikina tvarka – BNS) suveikė, (...) buvo reali grėsmė, kad Lietuvos šilumos gamintojai gali negauti biokuro. Tai valstybė pasakė, kad prioritetas yra, kad būtų šildymo sektorius aprūpintas ir tą pavyko padaryti. Dabar jau ta tvarka nereikalinga“, – teigė S. Gentvilas.

Ministerijos skaičiavimais, prasidėjus karui Ukrainoje uždraudus importuoti rusišką ir baltarusišką medieną Baltijos šalyse ir visame Skandinavijos regione susidarė 16 mln. kietmetrių medienos trūkumas. 

Įtvirtinus naują tvarką bus keičiama ir valstybinės medienos aukcionų tvarka – jie bus rengiami varžytynių principu: dalyviai matys siūlomas kainas ir galės jas didinti, o laimės didžiausią pasiūlymą pateikęs dalyvis. Šiuo metu aukcionai vyksta konkurso principu – dalyviai pateikia vienas kitam nežinomus pasiūlymus, iš kurių atrenkamas laimėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius