Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija: laikas investuoti nepaisant sankcijų grėsmės?

Nepaisant tikimybės, kad Rusijai bus pratęstos sankcijos arba skelbiamos naujos, kai kurie investuotojai ir rinkos analitikai sako, kad į rinką investuoti gali būti verta. Tiesa, tik tiems, kurie susidoros su jos pažeidžiamumu, rašo CNBC.
Rusijos rublis
Rusijos rublis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV iždo sekretorius Jackas Lew antradienį sakė, kad sankcijos, kurias Rusijai Vakarai įvedė už Krymo aneksiją ir konfliktą Rytų Ukrainoje, netrukus gali būti pratęstos.

Minsko susitarimas atrodo trapus, pastarosiomis savaitėmis Rytų Ukrainoje atsinaujino susirėmimai tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų sukilėlių.

Jeigu sankcijos būtų pratęstos, Rusijos ekonomika pakartotų 2014 metų krytį žemyn, kai valiutą ir aktyvus smarkiai paveikė pinganti nafta, kapitalo nuotekis ir auganti infliacija.

Nepaisant tokio netikrumo dėl Rusijos ekonomikos, kai kurie analitikai sako, kad investuoti į Rusiją galima.

Panika, kai žmonės rikiuodavosi prie pinigų keityklų, jau yra nuslūgusi ir „Rusija dabar jaučiasi patogiai“.

„Freedom Asset Management“ atstovas Simonas  Fenthamas-Fletcheris sakė, kad Rusijos vertybinių popierių rinka iš blogiausios geriausia tampa labai staigiai. Jo kompanija investuoja į besivystančias rinkas – tokias, kaip Rusija.

Tam tikri sektoriai, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto ir mažmeninės prekybos, pasak jo, klestėjo. Tačiau rublis po trumpo atsigavimo gali ir toliau smukti, tačiau nebe taip drastiškai, kaip pernai. Jis pabrėžė, kad panika, kai žmonės rikiuodavosi prie pinigų keityklų, jau yra nuslūgusi ir „Rusija dabar jaučiasi patogiai“.

Sangvinišką rusų požiūrį į sankcijas lemia valdžios bandymai išpešti iš krizės naudos, pabrėžiant patriotines vertybes, prekes ir paslaugas.

Rusijos ekonomikos ministerija dabar prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas šiemet susitrauks 2,8 proc.

Prekybos valiuta įmonės OANDA rinkos analitikas Craigas Erlamas sakė, kad Rusija stabilizuojasi, todėl rekomenduoti ten neinvestuoti tampa vis sunkiau.

Tačiau jis pabrėžė, kad rizikų yra daug.

„Infliacija veikiausiai jau pasiekė piką ir pradės mažėti, naftos kainos pasiekė dugną ir smarkiai atšoko nuo jo. Tačiau tai nereiškia, kad investuoti į Rusiją nėra rizikinga – reikalai dar gali pakrypti į bloga“, – sakė jis.

Veikiausiai sankcijos liks galioti ir toliau, o tai reiškia, kad kentės ir Rusijos ekonomika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius