-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusiją vežėjai pasiūlę prilyginti ES nustebino draudikus

Didesnės draudimo apsaugos ne Europos Sąjungos (ES) šalyse norintys vežėjai ragina keisti Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymą.
Ilgos laukimo valandos
Pasienio zonoje / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Draudikų atstovai atkerta, kad saugesnio gyvenimo norintys vežėjai gali papildomai draustis, o už vežėjus neturėtų mokėti visi privalomojo draudimo paslaugos vartotojai, pirmadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Vežėjų asociacija „Linava“ siūlo, kad ne tik ES valstybėse, bet ir visose kitose šalyse už apsidraudusiųjų padarytą žalą būtų atlyginama pagal ES reikalavimu nustatytas sumas.

Lietuvos draudikai šiuo metu atlygina iki 2,5 mln. eurų žalos asmeniui, įskaitant 2,5 tūkst. eurų neturtinę žalą, ir 0,5 mln. litų eurų žalą turtui ES teritorijoje.

Pakeitimų vežėjai panoro pajutę, kad apsidraudę privalomuoju draudimu ir turintys žaliąją kortą, ne ES teritorijoje tapę draudžiamojo įvykio kaltininkais, priversti ir patys atverti piniginę.

„Privalomasis draudimas su žaliąja korta yra vienas iš brangiausių draudimų vežėjams, jis turėtų apsaugoti vežėją kitose šalyse nuo jo atsakomybės. Deja, yra daug atvejų, pavyzdžiui, Rusijoje, kur civilinė atsakomybė apribojama 160 tūkst. rublių – apie 14 tūkst. litų – suma. Bet ten juk taip pat ne pačios blogiausios mašinos važinėja, o tą sumą, kurios neapmoka draudimo bendrovės, mūsų vežėjai priversti mokėti iš savo kišenės“, – sako vežėjų asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

„Linavos“ vadovas sako kol kas nežinąs, ar su panašiomis problemomis susiduria kitų valstybių vežėjai, mat pirmiausiai pradėta žiūrėti savo kiemo.

Transporto priemonių draudikų biuro, kuriam priklauso bendrovės, turinčios teisę vykdyti transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo veiklą, vadovas Algimantas Križinauskas skeptiškai vertina vežėjų iniciatyvas. Jis akcentuoja, kad yra ir tarptautinių teisinių problemų, o jei nacionalinis teisės aktas bus tobulinamas taip, kaip atrodo vienam vežėjui, „tai nuvažiuosime visiškai į pūdymus“.

„Jei padaromas įvykis Rusijoje, jį administruos Rusijos nacionalinis draudikų biuras arba Lietuvos draudiko korespondentas Rusijoje, kuris taip pat yra Rusijos biuro narys, dirbama tik pagal Rusijos teisės aktus. Jiems nusispjauti, ką mes rašome savo įstatyme – tokie tarptautiniai susitarimai yra pasirašyti 45 valstybių ir niekas jų negali pakeisti. Vadinasi, neviršijant Rusijos numatyto limito ir bus administruojamas įvykis, išmokama žala“, – perspėja A.Križinauskas.

Jis prognozuoja, kad jei būtų priimti vežėjų siūlomi pakeitimai, visa sistema apsiverstų aukštyn kojomis ir draudimo bendrovės galėtų padidinti įkainius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius