-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 24 /11:10

Rusijai užpuolus Ukrainą reaguoja finansų rinkos: kyla naftos kaina, žemyn sminga rublis

Rusijai pradėjus plataus masto puolimą prieš Ukrainą, ketvirtadienio rytą sukrėtimą patyrė ir pasaulio finansų rinkos – naftos kaina viršijo 100 JAV dolerių ribą, krenta akcijų biržų indeksai, kriptovaliutų vertė. Rusijos agresija ypač kirto rublio vertei.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Rusijos ketvirtadienį pradėtas karas prieš Ukrainą sukrėtė ir finansų rinkas. Ketvirtadienio rytą pradėjo kilti populiariausios Brent rūšies naftos kaina – trečiadienį vakare kainavusi apie 93 JAV dolerius už barelį ketvirtadienį apie 8 val. ryto Lietuvos laiku naftos kaina svyravo ties 98–99 JAV dolerių riba.

Vėliau pirmą kartą nuo 2014 metų naftos kaina viršijo ir 100 JAV dolerių už barelį, o apie 9.30 val. Lietuvos laiku ir nusistovėjo ties šia riba.

„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba
„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba

Kyla ir dujų kainos – vakar siekusi apie 89 eurus už megavatvalandę (MW), šiandien ši kaina svyruoja ties 108 eurų riba, nors trumpam buvo šoktelėjusi ir iki 120 eurų.

Anksčiausiai į karo krizę sureagavo Rusijos agresijos paskelbimo metu atidarytos Azijos biržos.

Tokijo ir Seulo rinkų indeksai smuko daugiau nei 2 proc., o Honkongas ir Sidnėjus prarado daugiau kaip 3 proc. Šanchajaus sudėtinis indeksas 8 valandą Lietuvos laiku buvo praradęs 1,55 proc., o Tokijuje „Nikkei 225“ nusmuko 2,1 proc. Honkonge akcijos nukrito 3,25 proc.

Ekspertai teigia, kad Azijos ekonomikoms kyla mažesnė rizika nei Europai dėl galimos Rusijos atakos ir Vakarų sankcijų, rašo marketwatch.com. Tačiau kartu pabrėžiama, kad ekonomikoms, kurioms reikia importuojamos naftos, gali kilti kainos, jei sutriktų tiekimas iš Rusijos.

JAV akcijų ateities sandoriai taip pat smuko. Dow ateities sandorių vertė sumažėjo net 780 punktų, t. y. 2,4 proc. S&P 500 ir Nasdaq biržų ateities sandorių vertė sumažėjo atitinkamai 2,3 proc. ir 2,8 proc.

Karinė Rusijos agresija į viršų pasiuntė aukso kainą – „CME Globex" biržoje ji pakilo 1,6 proc. iki 1,94 tūkst. JAV dolerių už unciją.

Rusijoje - akcijų rinkos griūtis

Rusijos agresija smarkiausiai kirto jos pačios finansų rinkoms. Ketvirtadienį ryte Maskvos akcijų birža pranešė stabdanti prekybą visomis akcijomis – kada ji bus atnaujinta, nenurodoma. Vėliau prekyba buvo du kartus trumpam atnaujinta - abu kartus fiksuotas stiprus išsipardavimas rinkoje, todėl prekyba ir vėl nutraukta.

Maskvos akcijų birža krito apie 40 proc.

Žemyn sminga rublio vertė euro atžvilgiu: 8 valandą Lietuvos laiku ji viršijo 100 rublių už vieną eurą. Prieš prasidedant Rusijos kovos veiksmams 1 eurą buvo galima nusipirkti už 91,78 rublius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rublio kursas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rublio kursas

Atitinkamai rublis silpnėja ir JAV dolerio atžvilgiu. 81,4 rublius už vieną dolerį buvo galima nusipirkti prieš pat prasidedant agresijai, 8 val. Lietuvos laiku 1 JAV dolerio kaina siekia 88,7 rublio. Tai beveik 9 proc. pabrangimas vos per kelias valandas.

Ukrainos bankas sustabdė valiutų rinkos veiklą

Ukrainos nacionalinis bankas (NBU) sustabdė šalies valiutų rinkos veiklą, išskyrus užsienio valiutos pardavimus, pranešė centrinio banko vadovas Kirilas Ševčenka, rašo BNS.

„Sustabdėme Ukrainos valiutų rinkos veiklą, išskyrus užsienio valiutos pardavimus. Oficialūs užsienio valiutų kursai fiksuojami 2022 metų vasario 24 dienos lygiuose“, – sakė jis.

K. Ševčenka pabrėžė, jog centrinis bankas refinansuoja komercinius bankus, siekdamas išlaikyti jų likvidumą.

Jis taip pat pranešė, jog įvestas laikinas draudimas iš sąskaitų bankuose išimti grynuosius pinigus užsienio valiuta, išskyrus įmonėms ir įstaigoms, kurios užtikrina mobilizavimo planų ar valdžios užduočių įgyvendinimą.

"Vyriausybės mokėjimai atliekami be ribojimų", - akcentavo K. Ševčenka.

Be to, apribotas grynųjų pinigų nacionaline valiuta išėmimas iš sąskaitų iki 100 tūkst. grivinų per dieną, tuo tarpu operacijos negrynaisiais pinigais nėra ribojamos.

Nutraukiami bet kokie atsiskaitymai su Rusijos rezidentais, taip pat tarptautiniai atsiskaitymai užsienio valiuta.

„Nacionalinis bankas ir visa šalies bankų sistema veikia kaip įprasta", – sakė centrinio banko vadovas.

Rusijos bankas pranešė pradedantis valiutines intervencijas, kad stabilizuotų rinkas

Kaip praneša BNS, Rusijos centrinis bankas ketvirtadienį pranešė, kad imasi priemonių rubliui ir rinkoms stabilizuoti, Maskvai paskelbus apie karinę operaciją prieš Ukrainą.

„Siekdamas stabilizuoti situaciją finansų rinkoje, Rusijos bankas nusprendė pradėti intervencijas į valiutų rinką“, – teigiama centrinio banko pranešime ir priduriama, kad jis ir kitos finansų institucijos „turi aiškius veiksmų planus bet kokiam scenarijui.“

Priemonėmis bus siekiama suteikti „papildomo likvidumo bankų sektoriui“ Rusijoje, iškilus naujų Vakarų sankcijų grėsmei.

„Rusijos bankas, naudodamas visas reikalingas priemones, užtikrins finansinio stabilumo palaikymą ir finansinių institucijų veiklos tęstinumą“, – teigiama pranešime.

Kriptovaliutų vertė sumažėjo 9 proc.

Krinta ir pastaruoju metu populiariu investiciniu įrankiu tapusios kriptovaliutos. Coinmarketcap.com 8 val. ryto duomenimis, per pastarąsias 24 valandas pasaulinė kriptovaliutų rinka nukrito daugiau nei 9,2 proc.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bitkoinai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Bitkoinai

Populiariausia kriptovaliuta bitkoinas (BTC) per tą patį laikotarpį nukrito 8,3 proc., o per savaitę – net 19 proc., eterio (ETH) vertė per parą smigo 12 proc., per parą – beveik 24 proc.

Rusija ketvirtadienį užpuolė Ukrainą. Prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio rytą paskelbė, esą karinės operacijos tikslas bus „demilitarizuoti ir denacifikuoti“ šalį – tai liudija, kad agresija gali vykti plačiu frontu. Ukraina teigia susidurianti su plataus masto invazija, visoje Ukrainoje įvesta karo padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius