Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje netikėtai baigėsi recesija

Recesija Rusijoje baigėsi net pusmečiu anksčiau nei turėjo. Bent jau taip mano „Swedbank“ analitikai. Pernai smukęs šalies ūkis šiemet jau stojasi ant kojų.
Kaliningrado srities gyventojams siūloma obuolių ieškoti turguje
Kaliningrado srities gyventojams siūloma obuolių ieškoti turguje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Recesija Rusijoje nėra tokia gili, kaip bijota, makroekonomikos apžvalgoje rašo „Swedbanko“ analitikai. 2015 metais ekonomika smuko 3,7 proc., o šių metų pirmąjį ir antrąjį ketvirtį metinis nuosmukis jau buvo pastebimai mažesnis – 1,2 ir 0,6 proc. atitinkamai. Lyginant ketvirčius, bankas mano, kad antrąjį ketvirtį Rusijos ūkis jau augo. Tai reiškia, kad ekonomikos krizė Rusijoje baigėsi pusmečiu anksčiau nei prognozavo bankas.

„Ekonomikos nuosmukis Rusijoje baigėsi, o pakilusios ir pamažu toliau kilsiančios naftos kainos suteiks jos ekonomikai teigiamo impulso. Tiesa, laukiantiems sankcijų atšaukimo ir prekybinių santykių normalizavimosi gerų naujienų kol kas nėra, ‒ cituojamas „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Rusijos ekonomikos atsigavimą lėmė pramonės sektorius, klestintis dėl silpno rublio ir užsakymų vidaus rinkoje, siekiant pakeisti importuojamas prekes vietos gamintojų produkcija.

Po penkių ketvirčių nuosmukio gamyba jau augo kiekvieną antrojo šių metų ketvirčio mėnesį. Kasyba ir karjerų eksploatavimas pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 2,6 proc.

Tuo metu dauguma kitų sektorių ir toliau išgyvena sunkius laikus. Mažmeninė prekyba pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu smuko 6 proc.

Šie skaičiai sukuria kontrastą atsigaunančiai darbo rinkai – nedarbas birželį susitraukė iki 5,4 proc., auga realusis darbo užmokestis.

Tą ekonomistai aiškina taip: nedarbo rodiklis maskuoja faktą, kad padaugėjo dalį laiko dirbančių žmonių skaičius ir smarkiai sumažėjo imigrantų darbo vietų skaičius.

Realiosios pajamos šiemet jau yra susitraukusios 4,9 proc. Be to, namų ūkiai skolinasi mažiau. Nors paskolų išdavimas traukiasi kiek lėčiau, mažai tikėtina, kad mažmeninė prekyba kitais metais augs.

Didžiausią nerimą kelia statybų sektorius, kurio metinis nuosmukis antrąjį ketvirtį siekė 8,2 proc. Nuosmukis atsinaujino dėl finansinių sektoriaus problemų, kur neveiksnios paskolos jau pasiekė 25 proc. visų paskolų.

Biudžeto deficitą valdžia ir toliau kamšo rezervų fondo, kuris gali išsekti jau kitais metais, pinigais. Jeigu nekils dar viena kapitalo nutekėjimo iš Rusijos banga, šalies galimybės aptarnauti savo skolą išlieka geros, tikina bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius