Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje vidurinioji klasė stebi, kaip nyksta jos sunkiai uždirbtas turtas

42 metų Andrejus Mileris nedirba nuo Naujųjų metų, nes kenčia nuo plaučių nepakankamumo, dėl kurio sutrinka jo kvėpavimas, aptemsta regėjimas ir verčia jį jaustis tokiu silpnu, kad vyras tegali sėdinėti nuo kėdės ant kėdės, pasakoja „LA Times“.
Moteris perka maisto produktus Maskvoje
Moteris perka maisto produktus Maskvoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo tada, kai jis pasiėmė nedarbingumo lapelį, jo 20 tūkst. rublių algos vertė vis menksta. Dabar jo alga teverta 330 dolerių per mėnesį – maždaug perpus mažiau nei prieš metus.

Jo žmona šiuo metu yra pasiėmusi motinystės atostogų darbe, kuris šeimai pridės papildomus 100 dolerių per mėnesį, kai moteris pavasarį grįš dirbti.

Tačiau ši keturis vaikus turinti šeima dar neišmoko gyventi ekonominės krizės sąlygomis.

„Mergaitės yra paauglės. Joms reikia visko – paltų, batų, pinigų išvykoms su draugais. Tačiau mes esame laimingi, kai galime nusipirkti maisto“, – pasakojo vyras.

A.Mileris praleido 12 valandų traukiniuose ir autobusuose, kad pasiektų savo gydytoją Tverėje – vyro gimtajame mieste nėra pakankamos medicininės įrangos, kuria pasinaudodami gydytojai galėtų diagnozuoti, kodėl jam sunku kvėpuoti. Be to, tarpmiestinio transporto maršrutų apkarpymas dar pailgino ir taip ilgą vyro kelionę iki gydytojų.

Kaip dauguma rusų, kurie pastaraisiais metais įsiliejo į viduriniosios klasės gretas, A.Mileris stebi, kaip dabar jo sąlyginiai turtai tirpsta.

Naftos kainų kritimas po to, kai Vakarai paskelbė Rusijai sankcijas,  pražiodė didelę skylę Rusijos biudžete, kuris yra smarkiai priklausomas nuo naftos eksporto.

Daug žmonių regionų miestuose, tokiuose, kaip Tverė, atrodo pasirengę iškęsti sunkumus trumpuoju laikotarpiu, palaikomi Vladimiro Putino nacionalistinės euforijos.

Baimė dėl ateities Rusijos regionuose tik auga, tačiau pyktis – ne. Daug rusų priima Rusijos žiniasklaidos skleidžiamą mintį, kad Saudo Arabija ir JAV suorganizavo žemų naftos kainų sąmokslą, kad tik Rusija bankrutuotų.

Tačiau tokiems kaip A.Mileris, kuriems atsirado netikėtų išlaidų, atrodo, kad jie niekad negrįš į kuklaus stabilumo vėžes, prie kurių pastaruoju metu jie priprato.

Baimė dėl ateities Rusijos regionuose tik auga, tačiau pyktis – ne. Daug rusų priima Rusijos žiniasklaidos skleidžiamą mintį, kad Saudo Arabija ir JAV suorganizavo žemų naftos kainų sąmokslą, kad tik Rusija bankrutuotų.

Gyvenimo standartai Maskvoje nukentėjo mažiau, tačiau krizės poveikis provincijoje yra labiau apčiuopiamas.

Pernai Rusijos darbuotojų vidurinės pajamos krito, nedarbas išaugo. Vis tik, palyginti su kitomis Europos valstybėmis, 5,5 proc. nedarbas Rusijoje kelia nerimą.

Tiek Rusijos, tiek užsienio nepriklausomi ekonomistai nuo pat 1991 metų bandė perspėti, kad Rusijai reikia diversifikuoti savo ekonomiką, kuri yra pernelyg smarkiai priklausoma nuo dujų ir naftos pardavimų.

Tačiau šios pamokos Rusija neišmoko ir privataus verslo augimą stabdo korupcija, nenuspėjama nuosavybės teisių ateitis ir finansinė priklausomybė nuo Rusijos politikos.

Valdžia ignoruoja prašymus investuoti į transportą, technologijas, gamybą, padėti smulkiajam verslui.

Net ir šiems metams Kremliaus biudžeto išlaidos yra numatytos skaičiuojant, kad naftos barelis kainuos mažiausiai 70 dolerių, tad regionams neužteks pinigų. Praėjusiais metais regionai gavo iš Maskvos 70 mlrd. dolerių daugiau išmokų nei jie sumokėjo įmokų.

Šiemet vietos valdžios ir valstybės įmonės ieško būdų, kaip įvykdyti Kremliaus reikalavimus, kuriuos jis kelia 10 proc. mažindamas biudžeto išlaidas beveik visoms sritims, išskyrus išlaidas gynybai ir kai kurias kitas sritis.

Kovą Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas sakė, kad naftos kainų kritimas šiemet iš biudžeto „pavogs“ mažiausiai 180 mlrd. dolerių, dėl to valstybei teks ieškoti pinigų valiutos rezerve ir pan.

Pernai Rusijos vyriausybė išleido 88 mlrd. dolerių tam, kad užtikrintų bankų likvidumą ir apsaugotų rublį nuo tolesnio smukimo.

Per pastaruosius metus infliacija Rusijoje padvigubėjo iki 15 proc. Rusijos namų ūkių pajamos susitraukė iki maždaug 31,2 tūkst. rublių (500 dolerių) per mėnesį.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas kovą perspėjo, kad Rusija per krizę klampos mažiausiai iki 2018 metų. Pasak jo, Vladimiras Putinas turėtų pasinaudoti savo neįprastu populiarumu  (daugiau nei 80 proc. gyventojų jį palaiko) tam, kad įgyvendintų brangias ir skausmingas struktūrines reformas.

A.Kudrinas tarptautinę pagarbą užsitikrino tuomet, kai 11 metų buvo pagrindinis Kremliaus ekonomikos architektas. Jis atsistatydino 2011 metais, protestuodamas prieš planą padidinti išlaidas gynybai 44 proc. iki 2016 metų.

Per pastaruosius metus infliacija Rusijoje padvigubėjo iki 15 proc. Rusijos namų ūkių pajamos susitraukė iki maždaug 31,2 tūkst. rublių (500 dolerių) per mėnesį.

Prognozuojama, kad šių metų pabaigoje rusai apie pusę savo algos išleis maistui.

A.Mileris tuo metu nerimauja, kad neteks darbo. Tačiau, net ir gaudamas kompensaciją už savo ligą, vis tiek kankintųsi matydamas, kaip sunkiai jo šeima suduria galą su galu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius