Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos finansų ministras: esame pasirengę jungtis prie SWIFT alternatyvos

Rusija pasirengusi dalyvauti kuriant Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacijos (SWIFT) tinklo alternatyvą, pareiškė Rusijos finansų ministras.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mus pasiekė informacija apie ketinimus kurti taip vadinamą „euro-SWIFT“ atsiskaitymams išskirtinai tarp Europos bankų, jos finansų institucijų, įskaitant ir už tiekiamą naftą ir jos produktus, kitą žaliavinę produkciją“, – Rusijos pagrindinio visuomeninio televizijos kanalo laidoje kalbėjo Antonas Siluanovas.

„Esame pasirengę jungtis prie tokių pasiūlymų. Manau, kad tai būtų išeitis ir atsakas į JAV taikomus apribojimus įmonių ir finansinių institucijų atsiskaitymams JAV doleriais“, – pridūrė Rusijos finansų ministras.

Atsakydamas į klausimą, kuri iš kitų pagrindinių pasaulio valiutų galėtų pretenduoti pakeisti JAV dolerį Rusijos užsienio prekybos atsiskaitymuose, A.Siluanovas pareiškė: „Manau, kad prekybos partneriai savarankiškai nustatys atsiskaitymų valiutą, visų pirma atsižvelgdami į prekių ir paslaugų pardavimo rinkas. Atsiskaitymų valiuta yra prekybos partnerių derybų objektas“.

Rusijos atjungimo nuo SWIFT galimybę, kaip stipraus poveikio šiai valstybei priemonę, Vakarai pradėjo svarstyti po Krymo aneksijos bei prorusiškų separatistų sukelto ir toliau aktyviai eskaluoto karinio konflikto Rytų Ukrainoje.

Rusija, baimindamasi netekti galimybės naudotis SWIFT, prie kurio prijungta apie 1,7 tūkst. bankų iš daugiau nei 80 valstybių, grasino, kad Vakarai dėl tokio sprendimo sulauktų atsakomųjų veiksmų.

Apie atskiros Europos tarpbankinių atsiskaitymų sistemos sukūrimo idėją dažniau kalbėti pradėta anksčiau šiais metais padidėjus įtampai dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo įvesti muitus kai kurioms Europos Sąjungos eksportuojamoms prekėms, tokioms kaip plienas ir aliuminis.

Be to, įtampą tarp JAV ir ES didino D.Trumpo sprendimas išvesti Jungtines Valstijas iš daugiašalės sutarties su Iranu dėl Teherano branduolinės programos ir grąžinti sankcijas šiitiškai respublikai, kurios gali būti taikomos ir ryšius su šia šalimi palaikančioms kitoms valstybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius