-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos įmonė kuria naują skaitmeninę valiutą – bitrublius

Viena iš didžiausių Rusijos mokėjimo sistemų vystytoja, bendrovė „Qiwi“, kuria pirmąją virtualią šalies valiutą – bitrublius. Jeigu įmonei pavyks įveikti Rusijos valdžios, bijančios, kad kriptovaliuta bus naudojama terorizmo finansavimui ir pinigų plovimui, skepticizmą, skaitmeniniai rubliai apyvartoje turėtų pasirodyti jau kitais metais, rašo naujienų svetainė themoscowtimes.com.
Rubliai
Rubliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešama, kad bendrovė į bitrublių kūrimą investuoja šimtus milijonų rublių.

Nuo bitkoinų atsiradimo 2009 m. požiūris į virtualiąsias valiutas smarkiai skiriasi įvairiose šalyse. Štai JAV jų naudojimas yra neribojamas, o Rusijoje nemažai valstybės pareigūnų tikina, kad jų naudojimas nelegalus, nors ir nėra priimta jokių atitinkamų įstatymų.

Pranešama, kad bendrovė į bitrublių kūrimą investuoja šimtus milijonų rublių.

Žinia apie „Qiwi“ projektą sukėlė audrą Rusijoje. Šalies finansų ombudsmenas Pavelas Medvedevas bitrublių kūrimą prilygino chuliganizmui, kuris gali atverti duris mokesčių vengimui ir pinigų plovimui.

Tačiau ne visi Rusijoje į bitrublius žvelgia su nepatiklumu. „Qiwi“ generalinis direktorius Sergejus Soloninas apie bendrovės projektą kalbėjosi tiek su Rusijos Centrinio banko (CB) vadove, tiek su didžiausio šalies komercinio banko „Sberbank“ direktoriumi.

Štai Rusijos CB vadovė Elvira Nabiulina tikino, kad institucija ras išeitį, kuri sudarytų sąlygas bitrublių naudojimuisi, nors ir pripažino galvojanti apie galimai padidėsiančią nelegalių finansinių operacijų riziką.

Germanas Grefas, „Sberbank“ direktorius, naujienų agentūrai „Interfax“ pripažino pats turintis bitkoinų ir teigė, kad skaitmeniniai pinigai Rusijoje neturėtų būti uždrausti.

2014 m. spalį Rusijos finansų ministerija pasiūlė įvesti baudas už alternatyvios valiutos naudojimą ir platinimą.

Vis dėlto pranešama, kad Rusijos vyriausybė neseniai svarstė įstatymo projektą, pagal kurį būtų sugriežtinta atsakomybė už alternatyvių valiutų išleidimą į apyvartą.

2014 m. spalį Rusijos finansų ministerija pasiūlė įvesti baudas už alternatyvios valiutos naudojimą ir platinimą, tačiau tokį pasiūlymą sukritikavo Ekonominės plėtros ministerija, pareiškusi, kad įstatymas paveiktų ir tokius pinigų substitutus kaip lojalumo kortelės arba dovanų kuponai.

Gegužę paskelbti apklausų rezultatai rodo, kad Rusijos visuomenė taip pat įtariai žiūri į virtualiąją valiutą. Tik penktadalis rusų žino, kas yra bitkoinai, tačiau net 40 proc. tikina, kad jie turėtų būti uždrausti. Vos ketvirtadalis respondentų pareiškė, kad bitkoinų naudojimas privalo būti legalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius