-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos izoliacija gilėja: šios šalies žmonės lieka be poilsio užsienyje

Norintieji pailsėti užsienyje rusai nebeturi daug pasirinkimo galimybių – skrydžiai į Egiptą ir Turkiją atšaukti, Europa jiems pernelyg brangi. Kremliaus džiaugsmui, daugeliui jų gali tekti rinktis Krymą ar Sočį, skelbia „Der Spiegel“.
Rusų turistai
Rusų turistai / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Per vieną mėnesį rusų turistai pasijuto atskirti nuo mėgstamų poilsio vietų – Egipto ir Turkijos. Dar lapkričio pradžioje Rusija priėmė sprendimą dėl teroro akto lėktuve nutraukti skrydžius į Egiptą. Turkijai, kur kasmet ilsėtis skrisdavo apie 4 mln. rusų, Maskva sankcijas pritaikė po to, kai šios šalies oro pajėgos numušė karinį rusų lėktuvą. Atšaukti visi užsakomieji skrydžiai į Turkiją. 

Koncerno TUI padalinys Rusijoje dar spalį informavo, kad Egiptas bus populiariausia kryptis žiemos švenčių metu

Didiesiems kelionių organizatoriams tai sukėlė nemažai problemų. Naujųjų metų šventėms būtent į šias šalis mėgsta vykti ilsėtis rusai. Koncerno TUI padalinys Rusijoje dar spalį informavo, kad Egiptas bus populiariausia kryptis žiemos švenčių metu, nes jis yra labiau prieinamas rusams, kurių finansinė padėtis dėl ekonominės krizės pastaruoju metu pablogėjo. 

Daugelis kompanijų greitai keičia savo planus. Kompanija „Natalie Tours“ reklamuoja alternatyvias Egiptui kryptis – Jungtinius Arabų Emiratus, Tailandą, Indijos paplūdimius Goa. 

Taip pat siūloma keliauti ir pačioje Rusijoje – tarkime, į Sočį ar slidinėjimo kurortus šalies šiaurėje. Kelionių į Turkiją nebeliko „Mes neparduodame kelionių į Turkiją“, - didelėmis raidėmis parašyta „Natalie Tours“ interneto puslapyje. 

Kelionės į Europą neįperkamos

Tokia padėtis skaudžiai atsilieps turizmo verslui. Kelionių organizatoriai dar praėjusiais metais skelbė apie sudėtingiausią finansinę situaciją istorijoje. Turistinių kelionių, dar prieš atšaukiant skrydžius į Egiptą ir Turkiją, sumažėjo 33,8 proc. 

Rusija niekaip neišbrenda iš recesijos. Antrame ketvirtyje jos ekonomika smuko 4,6 proc. Ypač skaudžiai krizė smogė vidurinei klasei. Prieš dvejus metus 10 tūkst. rublių buvo verti 250 eurų, o dabar – vos 140 eurų. Todėl kelionės į Europą daugeliui tapo neįperkamos prabangos reikalu.

Be to, nuo rugsėjo, norint gauti įvažiavimo vizas į ES valstybes, būtina duoti pirštų atspaudus. Papildomi biurokratiniai suvaržymai kelionių skaičiaus padidinti nepadėjo. Kelionių į Vokietiją, kuri buvo viena populiariausių krypčių Europoje, skaičius sumažėjo 30 proc. Prognozuojama, kad kitais metais kelionių į užsienį sumažės dar 40 proc. 

Maskva tikisi, kad esant tokiai situacijai laimės Sočis, taip pat praėjusiais metais Rusijos aneksuotas Krymas. Iš tiesų vidinio turizmo apimtys auga. Sankt Peterburgo viešbučiuose šią vasarą apsigyveno 4,7 mln. turistų, tai yra 6 proc. daugiau nei olimpiniais 2014-aisiais. Į Krymą rusai irgi ima vykti aktyviau – iki rugpjūčio čia atostogavo 3,4 mln. rusų. 

Apribojimai valstybės tarnautojams 

Situaciją sunkina ir tai, kad Kremlius stengiasi apriboti valstybės tarnautojų poilsį. Praėjusiais metais buvo uždraustos privačios kelionės specialiųjų tarnybų darbuotojams. Į „juodąjį sąrašą“ pakliuvo 150 valstybių, tarp jų ir Vokietija. 

Žmonės vis labiau tols nuo Vakarų, kuriuos Rusijos žiniasklaida rodo priešiškoje šviesoje.

Šis draudimas palietė 1,3 mln. policininkų ir Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų, daugiau kaip milijoną kareivių ir gynybos srities darbuotojų, 320 tūkst. teisėsaugos darbuotojų, 40 tūkst. kovos su narkomanija darbuotojų. Toks draudimas FSB darbuotojams galioja jau nuo 2010 metų. 

Turizmo sumenkimas gali turėti ir politinių pasekmių. Žmonės vis labiau tols nuo Vakarų, kuriuos Rusijos žiniasklaida rodo priešiškoje šviesoje. Dėl to dar labiau stiprės Geležinės uždangos kūrimas. Įtikėję propaganda ir patys savo akimis negalintys įsitikinti tuo, kaip gyvena žmonės užsienyje, rusai taps dar paveikesni Kremliaus skleidžiamai informacijai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius