Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos karinės išlaidos dėl sankcijų ir naftos kainų smukimo gali sumažėti dešimtadaliu

2015 metais Rusijos karinis biudžetas gali susitraukti 10 proc., „Reuters“ cituoja valstybei priklausančio gynybos konglomerato „Rostec“ vadovą Sergejų Čemezovą.
Sergejus Čemezovas
Sergejus Čemezovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Šiais metais Rusijos karinės išlaidos bus itin atidžiai sekamos dėl įvykių Ukrainoje, Vakarams kaltinant Rusiją separatistų rėmimu ir savo karių siuntimu į Ukrainą. Rusija neigia, kad jos kariai yra dislokuoti Rytų Ukrainoje, rašo „Business Insider“.

Praėjusį mėnesį finansų ministras Antonas Siluanovas sakė, kad biudžeto išlaidos bus mažinamos 10 proc., tačiau karinis biudžetas nebus liečiamas.

Tačiau net ir prioritetinės „galios ministerijos“ pradeda jausti Rusijos krizės padarinius. Svarbus Vladimiro Putino sąjungininkas Sergejus Čemezovas, kuriam Vakarai taiko sankcijas, pirmadienį užsiminė, kad taupymas gali paveikti ir karines išlaidas.

„Ji gali šiek tiek susitraukti, iki 10 procentų, tačiau sprendimas dar nepriimtas“, – S.Čemezovas sakė spaudos konferencijoje Abu Dabyje.

Sankcijos mums buvo postūmis pasigaminti savo pačių ginklų. Prieš sankcijas mes pirkome ginklų iš Ukrainos, kuri turi daug gamyklų. Iki 2017 metų mes planuojame pakeisti visą savo importą, – sakė S.Čemezovas.

Rugsėjį jis sakė, kad Vakarų paskelbtos sankcijos nepaveiks Rusijos gynybos sektoriaus, tačiau dabar jis pripažįsta, kad pasikeitimų gali būti.

„Sankcijos mums buvo postūmis pasigaminti savo pačių ginklų. Prieš sankcijas mes pirkome ginklų iš Ukrainos, kuri turi daug gamyklų. Iki 2017 metų mes planuojame pakeisti visą savo importą“, – sakė jis.

Naftos kainai smarkiai nukritus, ginklai galėtų būti naudingas „sunkiosios valiutos“ šaltinis Rusijos valdžios pareigūnams. S.Čemezovo teigimu, stiprus doleris yra naudingas ginklų eksportui.

Rusija per artimiausius 3–4 metus ketina parduoti ginklų už 40 mlrd. dolerių Indijai, Kinijai, Viduriniesiems Rytams ir Lotynų Amerikai, aiškino S.Čemezovas.

„Rostec“ turi kai kurių didžiausių Rusijos pramonės įmonių akcijų ir bendradarbiauja su užsienio kompanijomis, susijusiomis su ginklais, automobiliais ir metalais.

Prognozuojama, kad 2014 metais „Rostec“ pardavimai bus rekordiniai – 1,3 trln. rublių (20,2 mlrd. dolerių), kai 2013 metais jie siekė 1,04 trln. rublių. Bendrovės rezultatai bus paviešinti kovą.

Tiesa, dar vasario 13 dieną „Business Insider“ rašė, kad Rusija savo karinį biudžetą šiemet padidins net 33 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius