Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos laukia baisios šventės: arba tuščios lentynos, arba daug didesnės kainos

Kainos Rusijos parduotuvėse nespėja paskui sparčiai nuvertėjantį rublį: anksčiau prekybos tinklai diktavo kainas platintojams, o dabar šie kelia savo sąlygas. Ir reikalauja tik vieno – kuo greičiau kelti kainas. Tie pardavėjai, kurie atsisako skubiai pakelti prekių įsigijimo kainas, lieka be prekių, nes tiekėjai atsisako jas pristatyti, ketvirtadienį rašo Rusijos verslo portalas RBK.
Prekybos centras Maskvoje
Prekybos centras Maskvoje / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Ultimatumai pardavėjams

Hipermarketų tinklo „Auchan“ atstovė Marija Kurnosova pranešė RBK, kad dalis maisto ir ne maisto prekių tiekėjų atsiuntė laiškus, kuriuose grasina, kad yra pasirengę nutraukti prekių tiekimą, jei prekybos tinklas nesutiks jų įsigyti brangiau. „Auchan“ atstovė teigė, kad su tiekėjais vyksta aktyvios derybos.


Kompanijos „Sady pridonja“ atstovė Jelena Nečiporenko patvirtino, kad gruodžio 16 d. vakarą kompanija įspėjo partnerius, kad iki gruodžio 21 d. pristabdys prekių tiekimą. Priežastis – būtinybė dėl rublio kurso kritimo peržiūrėti produkcijos kainas. Jos teigimu, kai kurie partneriai sutiko su naujomis kainomis, todėl prekės jiems tiekiamos, o su kitais deramasi.

RBK šaltiniai gamybos kompanijose pranešė, kad panašių problemų turi ir didmenine prekyba užsiimantis parduotuvių tinklas „Metro Cash & Carry“: dalis jo tiekėjų nebeveža prekių arba įspėjo, kad netrukus nebeveš.

„Mes gavome devynis panašius laiškus, tiesa, tarp tuos laiškus parašiusių nėra stambių tiekėjų“, – tikino tinklo atstovė Oksana Tokareva.

Kompanijos „Diksi“ atstovė Anastasija Orlova tikina, kad kol kas į jai priklausančias parduotuves prekės tiekiamos be sutrikimų, tačiau dalis tiekėjų jau klausinėja apie galimybę padidinti kainas ir nebenori taikyti nuolaidų.

Apie 70 proc. rinkos dalyvių šiuo metu dalyvauja derybose ir, jei per kelias dienas prekybos tinklai atsisakys sutikti su adekvačiomis kainomis, prekių tiekimas bus iš viso nutrauktas.

Laiko deryboms nėra

Sutartyse numatyta, kad dėl sprendimo nutraukti prekių tiekimą tiekėjai gali būti nubausti didžiulėmis baudomis – iki 50 proc. nuo kontrakto vertės. Tačiau tokios baudos tiekėjų nebaugina,

Pagal Geros valios kodeksą deryboms dėl kainų pokyčių numatyta 45 dienos, tačiau tiek laiko neturi nei tiekėjai, nei pardavėjai, nes rublio vertė grėsmingai mažėja.

Šaltinis bakalėjos prekių gamybos kompanijoje paaiškino, kad nedidelės bendrovės, skirtingai nuo didelių kompanijų, negali taip ilgai prekiauti patirdamos nuostolį. „Prekybos tinklams jau seniai buvo išsiuntinėti įspėjimai apie kainų kilimą, bet atsakymo nebuvo gauta“, – teigia šaltinis.

Apie 70 proc. rinkos dalyvių šiuo metu dalyvauja derybose ir, jei per kelias dienas prekybos tinklai atsisakys sutikti su adekvačiomis kainomis, prekių tiekimas bus iš viso nutrauktas, teigia asociacijos „Rosčaikofe“ vadovas Ramazas Čanturija. Tuščios lentynos sukels paniką visuomenėje, teigia jis, todėl prekybos tinklų atstovai tikriausiai nusileis.

Žuvies ir jūrų produktų gamintojos „Agama“ vadovas Jurijus Alašejevas pripažįsta, jog prekybos tinklus spaudžia kelti kainas proporcingai dolerio kurso rublio atžvilgiu augimui: „Situacija primena šoką: kol vakar rašėme laiškus pardavėjams, rublio kursas pakito 15 proc. Teko laiškus rašyti iš naujo. Manau, pirmadienį bus aiškiau, kai prekybos tinklai mums atsakys“, – teigia jis.

Situacija primena šoką: kol vakar rašėme laiškus pardavėjams, rublio kursas pakito 15 proc. Teko laiškus rašyti iš naujo.

Vyno importuotojo „Simple“ puslapyje internete nebėra galimybės užsakyti gėrimų. Pabandžius peržiūrėti asortimentą iššoka pranešimas, kad šių prekių šiuo metu nėra. Kompanijos konsultantas paaiškino, kad pardavimai sustabdyti dėl ekonominės situacijos. Anot jo, problema turėtų būti išspręsta per kelias dienas.

Agroholdingo „Jevrodon“ atstovas pareiškė, kad kompanija nekėlė paukštienos kainų, tačiau, anot jo, tai neišvengiamai bus padaryta, nes kompanija stato naujus kompleksus už paskolas.

Konditerijos gaminių gamintojos „Konfael“ atstovai teigia, kad iki gruodžio pabaigos tieks prekes, bet kainų klausimą reikės spręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius