-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos laukia infliacijos banga: tokia rimta padėtis nebuvo nuo karo pradžios

Smarkiai kritus Rusijos rublio kursui ši valiuta tapo viena silpniausių visame pasaulyje. Prognozuojama, kad dėl to šalies gyventojai susidurs su infliacijos banga.
Parduotuvė Maskvoje
Parduotuvė Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gėrimų, automobilių bei buitinės technikos kainos netrukus gerokai išaugs, rašo TVNET, remdamasis Finanz.ru informacija. Tai lemia rublio nuvertėjimas JAV dolerio ir euro atžvilgiais.

Vieną eurą trečiadienio kursu galima įsigyti už 102 rublius, o JAV dolerį – už 91 rublį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis

Kaip rašoma tekste, automobiliai, importuojami į Rusiją pagal lygiagretaus importo schemas, pabrangs 15–20 proc. Naujos kainos prekybos salonuose įsigalios po 1–2 mėnesių, kai baigsis anksčiau įsigytų automobilių atsargos.

Sultys ir gazuoti gėrimai nuo rugpjūčio 1 d. taip pat pabrangs 10–20 proc. Bendrovės „PepsiCo“ ir „Sadi Pridonya“ apie tai jau informavo prekybos tinklus.

Sulčių gamintojams 70 proc. gamybos sąnaudų sudaro importas – sulčių koncentratai ir tyrės, todėl jie yra labai priklausomi nuo valiutos kurso.

Tuo tarpu buitinės technikos tiekėjai įspėjo mažmenininkus, kad užsienio prekių ženklų prekės gali pabrangti 20 proc.

„Mobile Research Group“ analitikas Eldaras Murtazinas teigė, kad toks kainų kilimas kol kas yra „geriausias scenarijus“ – į šalį nėra masinio importo, sandėliuose esančių prietaisų kiekis ribotas, todėl jiems ištuštėjus kainų kilimas gali būti daug didesnis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rublis

Rusams atostogos užsienyje (t. y. Turkijoje) jau dabar yra 20–70 proc. brangesnės, priklausomai nuo viešbučio ir vietovės. Prognozuojama, kad iki metų pabaigos lėktuvų bilietai jiems pabrangs 40 proc., perspėjo Vnukovo oro uosto bendrasavininkis Vitalijus Vantsevas.

Rusijos centrinis bankas į staigų infliacijos šuolį reaguos smarkiai padidindamas palūkanų normas, tačiau rublio devalvacijos poveikis bus jaučiamas dar ilgai. Net jei kursas stabilizuosis, importuotojai, nenorėdami dirbti nuostolingai, turės didinti kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius