-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų turtuoliai masiškai „kraustosi“ iš šalies: nenori išduoti savo įmonių užsienyje

Daug turtingų Rusijos verslininkų jau nebemoka mokesčių savo valstybėje – jie nebėra Rusijos mokestiniai rezidentai bei slepia savo milijardinius turtus nuo mokesčių, naujienų agentūros „Reuters“ informaciją cituoja newsru.com.
Rubliai
Rubliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ofšoras Rusija

Verslininkai vengia 2014 metais priimto „deofšorizacijos“ įstatymo, pagal kurį Rusijos verslininkai privalo atskleisti informaciją apie savo mokesčių rojuose įkurtas įmones ir pradėti mokėti pelno mokestį.

Du į turtingiausių Rusijos gyventojų šimtuką pagal žurnalą „Forbes“ patenkantys verslininkai anonimiškai pasakojo, kad jau nebėra šalies mokestiniai rezidentai, jog nereikėtų laikytis jau minėjo įstatymo. Dar du pašnekovai neišsidavė, kaip patys elgiasi dėl tokio įstatymo, tačiau pasakojo žinantys, kad daug kolegų mokestine prasme nėra Rusijos gyventojai.

Naujienų agentūros „Reuters“ teigimu, trečdalis iš 500 labiausiai pasiturinčių rusų paliko šalį per pastaruosius trejus metus. Anksčiau Rusijos verslininkai neprivalėjo deklaruoti savo turtų užsienyje ir todėl dabar, priėmus įstatymą, pradėjo ieškoti būdų, kaip ir toliau jų nerodyti. Atsisakymas būti Rusijos mokestiniais rezidentais yra legalus būdas tą padaryti.

„Galite juos barti, vadinti juos nepatriotiškais, bet faktas lieka faktu – biudžetas pralaimėjo“, – aiškino „Norilskij Nikel“ bendraturtis Vladimiras Potaninas. Jis pats liko Rusijos mokestiniu rezidentu, tačiau pareiškė, kad daug jo kolegų dėl „deofšorizacijos“ pasielgė kitaip.

Verslininkai ne tik turi mažai entuziazmo mokėti papildomus mokesčius, bet ir bijo, kad atskleista informacija apie jų ofšorinius verslus gali būti panaudota jų nenaudai.

N.Numavičius mokesčius mokės tik Didžiojoje Britanijoje

Prieš kelias dienas paaiškėjo, kad turtingiausiu Lietuvos žmogumi įvardijamas pagrindinis „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkas Nerijus Numavičius, nuo 2015 metų birželio gyvenantis Londone, 2016 metų pajamas deklaruos ir mokesčius mokės tik Jungtinėje Karalystėje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Numavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Numavičius

„Jungtinėje Karalystėje mokestiniai metai nesutampa su kalendoriniais metais – jie prasideda balandžio mėnesio 6 dieną ir baigiasi kitų metų balandžio 5 dieną. 2016–2017 metų mokesčių deklaraciją privaloma pateikti iki 2018 metų sausio 31 dienos“, – BNS informavo N.Numavičiaus šeimos biuro „Talka LT“ komunikacijos vadovas Vaidotas Cucėnas.

N.Numavičius į Didžiąją Britaniją 2015 metais išvyko vedęs ekonomistę Kaetaną Leontjevą. Verslininko advokatė Olga Petroševičienė BNS tuomet sakė, kad N.Numavičius gyventi į Didžiąją Britaniją išvyko laikinai, nesikreipė dėl „Tax Residency“ statuso ir toliau mokės mokesčius Lietuvoje, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis tapo ir Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtoju.

Pasak V.Cucėno, bent jau šiemet N.Numavičius neketina sugrįžti gyventi į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius