Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškios spalvos biure skatina kūrybiškumą, pastelinės – ramina

Pastaraisiais metais Lietuvos biuruose ėmė daugėti spalvų – solidžius juodus ir rudus tonus keičia šviesūs atspalviai, o patys drąsiausieji į darbo aplinką įsileidžiair ypač ryškius spalvinius akcentus.
Augalai biure
Darbo vieta / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Biuro baldai Baldai

Psichologė Inga Šulcienė sako, kad spalvų poveikis žmogaus psichinei savijautai žinomas nuo seno – vienos nervų sistemą stimuliuoja, kitos ramina. Žinant skirtingų spalvų poveikį bei tinkamai parinkus ir suderinus atspalvius galima sukurti tokią darbo aplinką, kuri ir skatins darbuotojų kūrybiškumą, ir didins jų darbingumą.

„Aplinka, kurioje dominuoja ryškios spalvos, pavyzdžiui, oranžinė ar raudona, stimuliuoja darbuotojų kūrybiškumą, nestandartinį mąstymą. Tačiau intensyvias spalvas visgi vertėtų rinktis tik toms biuro erdvėms, kuriose darbuotojai praleidžia nedidelę dalį laiko – ten, kur yra poilsiaujama, pietaujama, kur vyksta pasitarimai, rengiami susitikimai. Ryški aplinka žmogų stimuliuoja gana neilgą laiką, vėliau ji pradeda varginti, gali net padidinti kraujospūdį. Ilgą laiką praleisdamas tokioje aplinkoje žmogus jausis pavargęs, dirglus, ilgainiui kris jo darbingumas“, – atkreipia dėmesį I. Šulcienė.

Pasak psichologes, biuro erdvei, kurioje darbuotojai praleidžia daugiausia laiko dirbdami protinį darbą, geriausia rinktis pastelines spalvas, kurios ramina: „Erdvėje, kur žmogus turi susikaupti, spalvos neturi jo blaškyti, nes tai vargina psichiką. Šviesi aplinka, gelsvi, melsvi atspalviai, veikia pozityviai, žmogus geriau jaučiasi. Tačiau persistengti taip pat nereikėtų, nes vien baltos sienos gali atrodyti per daug sterilios, šaltos ir nuobodžios. Jeigu darbuotojus sups vien tik pastelinės spalvos, poveikis gali pereiti į slopinimą. Turi būti pusiausvyra – spalvų variacijos, deriniai, ryškesnių spalvų akcentai. Taip ir akiai įdomiau ir savijautai geriau“.

Paklausta apie tamsių spalvų naudojimą darbo aplinkai kurti, I. Šulcienė sako nepatarianti į biurą įsileisti niūrias spalvas: „Gyvename tokioje gamtinėje zonoje, kur šviesos labai trūksta. Dirbtinai tamsias aplinkas kurti neverta, nes ir taip tamsos yra per daug“.

Daugėja spalvų

Dizainerė Lina Juknevičiūtė, dirbanti biuro baldus gaminančioje įmonėje „Narbutas“, teigia, kad susidomėjimas šviesių spalvų biuro baldais Lietuvoje išaugo prieš maždaug penkerius metus: „Anksčiau kone kiekvienoje Lietuvos įmonėje buvo galima rasti baldų, kurių paviršius buvo padengtas ąžuolo ir riešuto spalvos plokštėmis. Vėliau juos pakeitė kiek šviesesnės kriaušės, raudonmedžio ir obels dangos, dar vėliau – buko. O šiuo metu patyspopuliariausiyra šviesių beržo ar klevo dangų biuro baldai“.

Santūriai spalvas atsirenka ir teisininkų kontoros, valstybinės įstaigos bei bankai.

Tuo tarpu ypač drąsiai spalvas renkasi įmonės, kurios teikia programavimo bei kūrybines paslaugas – įvairios dizaino studijos, reklamos ir viešųjų ryšių agentūros. „Norą išsiskirti spalvomis dažniausiai išreiškia nestandartinės kompanijos, kurios nori ne vien patogios darbo aplinkos, bet ir kūrybingiems, netradiciniams sprendimams įkvepiančios biuro nuotaikos. Ryškios spalvos ir jų akcentai biure padeda tą nuotaiką „sureguliuoti““, – teigia specialistė.

Keičiasi skoniai

Pasak biuro baldų dizainerės, biurų šviesėjimo tendencijas lemia besikeičiantis užsakovų supratimas: „Anksčiau į šviesias spalvas žiūrėta atsargiai, nes buvo toks supratimas, kad šviesiems baldams biure ne vieta, jie nepraktiški. Dabar situacija visiškai pasikeitusi. Užsakovai nori spalvos kuo artimesnės natūraliai medienos tekstūrai“.
Tokiam požiūriui įtakos turi ir Europos šalių mados, pasiekiančios Lietuvą.

„Mokomės iš užsienio kapitalo įmonių, kurios savo biurus Lietuvoje įrenginėja remdamosi savo šalių praktika. Be to, vis dar stiprias pozicijas Lietuvoje išlaiko skandinaviškas stilius, kurio spalvų paletėje vyrauja „šiltos“,natūralios spalvos, natūralus medis“, – sakė dizainerė.

Svarų postūmį naujoms biurų įrengimo madoms davė ir pasikeitusi biurų pastatų architektūra: Išpopuliarėjus stiklinėms, lengvesnėms biuro pastatų konstrukcijoms, pasikeitė ir pačios biuro erdvės – tapo šviesesnės, nebeliko mažų atskirų kabinetų, dirbama atvirose erdvėse. Masyvūs, tamsių spalvų baldai tokioje aplinkoje nebetinka, dėl to vis dažniausiai pasirenkami šviesūs baldai, kurie vizualiai atrodo ir lengvesni, ir mažesni.

L. Juknevičiūtė atkreipia dėmesį, kad lietuviai kol kas atsargiai į biurus įsileidžia baltą spalvą, tuo tarpu užsienyje ji ypač populiari.„Lietuvoje balta spalva dažnam asocijuojasi suteplumu. Tuo tarpu beveik visose šalyse, kur eksportuojame  produkciją, biuruose įsivyrauja balta spalva. Šią tendenciją pastebime ne tik Skandinavijos šalyse, bet taip pat ir Vakarų ir Vidurio Europos, Rusijos rinkose. Ypač didelių projektų užsakovai, kuomet įrengiamos kelių šimtų darbo vietų biuro patalpos, pageidauja baltos spalvos“, – sakė dizainerė.

Balta spalva yra universali ir neutrali – prie jos viskas dera, todėl norint pagyvinti biurą, sukurti tam tikrą nuotaiką, jo pertvaroms ar kėdėms galima išrinkti  bet kokią kitą ryškesnę spalvą.

„Darbo aplinka, kurioje žmogus praleidžia didžiąją dalį savo dienos, neturi erzinti, kelti įtampos, neturi ji būti ir nuobodi. Šviesios spalvos, tarp jų ir balta spalva,– tinkamas sprendimas, nes jos neatsibosta ir prie jų puikiai dera ryškesnių spalvų akcentai, kuriais pabrėžiamas įmonės išskirtinumas. Be to, neutralių spalvų darbo zoną darbuotojas gali paįvairinti pats, savo mėgstamomis smulkmenomis“, – sakė biuro baldų įmonės „Narbutas“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius