Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Rytų Europos šalys bando susigrąžinti emigrantus: Latvija netgi prisiminė „Jackson 5“ hitą

Latvija, siekdama susigrąžinti emigrantus, panaudojo grupės „Jackson 5“ 1969 metų hitą „I want you back“ („Noriu, kad sugrįžtum“), rašo „Bloomberg“. Tačiau ne tik tai. Rytų Europos regiono šalys nori susigrąžinti savo gyventojus, nes demografinė problema jau kelia dideles ekonomines problemas. Išvykusieji viliojami įvairiomis lengvatomis ir laisvomis darbo vietomis.
Kauno oro uoste
Emigracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Latvijoje „Gribu Tevi Atpakal“ („Noriu, kad sugrįžtum“) jau tapo oficialiu emigrantų sugrąžinimo šūkiu. Daug Latvijos piliečių dirba Vakarų Europoje, kur gauna aukštesnį atlyginimą nei savo šalyje.

Lenkijoje piliečių sugrąžinimo programa emigrantams siūlo darbo vietas, apgyvendinimą ir nemokamą sveikatos apsaugą.

Latvių emigrantų sugrąžinimo programa
Latvių emigrantų sugrąžinimo programa

O štai Rumunijos valdžia, susitarusi su verslu, emigravusius piliečius bando vilioti stipendijomis ir darbu konkrečiose įmonėse – taip bandoma susigrąžinti bent jau talentingiausius šalies piliečius.

Beje, kampanija įgavo naują pagreitį po to, kai britai pasisakė už šalies išėjimą iš ES. Valdžia mano, kad tai puiki proga įtikinti rumunus, dirbančius Didžiojoje Britanijoje, grįžti namo. Po „Brexit“ kol kas nėra visiškai aiški Didžiojoje Britanijoje gyvenančių emigrantų ateitis.

Akimirka iš lietuviškų Joninių šventės Londone
Akimirka iš lietuviškų Joninių šventės Londone

„Užsienyje gyvenanti diaspora – tai didelis neišnaudotas šalių potencialas“, – „Bloomberg“ cituoja „Danske“ banko ekonomistą Roką Grajauską.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ primena ES statistikos institucijos „Eurostat“ duomenis, kurie rodo, kad per 10 metų Baltijos šalys labiausiai nukentėjo dėl emigracijos. Mažas gimstamumas ir gyventojų senėjimas Baltijos šalims grąsina naujais iššūkiais.

„Bloomberg“ rašo, kad emigrantus bandančios susigrąžinti Rytų Europos šalys dabar gali prisiminti ir kitas „Jackson 5“ hito eilutes: „I was blind to let you go“ („Aš buvau aklas išleisdamas tave“), „I need one more chance“ („Man reikia antro šanso“).

15min primena, kad Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius šių metų balandį atsakingų institucijų paprašė per mėnesį parengti specialų „Emigrantų stabdymo ir sugrąžinimo į Lietuvą planą“.

Lietuvoje vykdomos kelis programos kaip „Globali Lietuva“, „Big Brother“, „Kurk Lietuvai“, tačiau jos labiau skatina užsienyje gyvenančių lietuvių aktyvų dalyvavimą tėvynės gyvenime, o ne emigrantų grąžinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius