-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 14 /09:15

S.Gentvilas: būsto nuomai vystytojams svarstoma suteikti žemės nemokamai

Siekiant sumažinti būsto nuomos kainas, kad jį galėtų nuomotis mažesnes pajamas gaunantys žmonės, svarstoma idėja tokio būsto vystytojams nemokamai suteikti savivaldybėms patikėtus žemės sklypus, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.
Lukas Balandis / BNS nuotr.
Simonas Gentvilas

„Planuojame pasiūlyti teisę savivaldybėms nekilnojamojo turto vystytojams suteikti žemę nemokamai mainais į tai, kad būtų statomi butai nuomai su reguliuojama nuomos kaina“, – ketvirtadienį Žinių radijui pranešė S.Gentvilas.

„Mums reikia pradėti ieškoti sprendimų valstybės mastu“, – teigė jis.

Tokia galimybė, ministro teigimu, atsirado nuo sausio patikėjimo teise savivaldybėms perdavus valdyti valstybinę žemę. Savivaldybės su plėtotojais sudarytų ilgalaikius susitarimus, kuriuose būtų numatyta prieinama nuomos kaina gaunantiems mažesnes pajamas žmonėms.

„Kad nuomos kaina būtų ne rinkos kaina (...), o pririšta prie infliacijos, savikainos“, – sakė S.Gentvilas.

„Tada tas būstas būtų prieinamas studentams, jaunoms šeimoms, tiems, kurie neuždirba tų pajamų, kad patys nusipirktų būstą“, – teigė jis.

Tai, pasak ministro, įprasta Europoje, Jungtinėse Valstijose: „Kai viduriniosios klasės gyventojams, ar Dubline, ar kitur, iki kažkokių pajamų pasiūlomi savivaldybės būstai, o vystytojai, kurie vysto, gauna žemę ar kitas nuolaidas.“

S.Gentvilo teigimu, Vilniuje neturintiems santaupų ar negaunantiems paskolų gyventojams rasti būstą nuomai prieinama kaina sudėtinga, jo trūksta į pabėgėliams iš Ukrainos ir imigrantams iš Baltarusijos, be to, būsto reikės apgyvendinti Vokietijos brigados karius.

„Spaudimas Vilniui bus didelis, o ne visi gali išmokėti. Nesąžininga, kad žmonės per daug išleidžia būstui“, – sakė S.Gentvilas.

Ministras antradienį Seime pranešė, kad Aplinkos ir Finansų ministerijos rengia strategiją, kuri turėtų atsakyti, kokią būsto nuomos rinką valstybė turėtų skatinti, kad ji būtų saugi.

Vasarį Aplinkos ministerija pranešė apie būsto prieinamumui ir saugiai nuomos rinkos plėtrai užtikrinti sukurtą būsto politikos darbo grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius