-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Krėpšta: grivinos kursą galėtų stabilizuoti ECB ir Ukrainos banko susitarimas

Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta sako, kad Europoje daugėjant ukrainiečių karo pabėgėlių Europos centrinis bankas ir Ukrainos nacionalinis bankas kalbasi dėl palankesnio grivinos kurso euro atžvilgiu.
Ukrainos grivinos
Ukrainos grivinos / 123RF.com nuotr.

„Galbūt yra galimybė turėti tam tikrus apsikeitimo sandorius tarp Ukrainos nacionalinio centrinio banko ir ECB, bet tai galėtų būti tik bendri euro sistemos sprendimai ir Lietuvos bankas vienašališkų sprendimų čia daryti negali“, – antradienį žurnalistams sakė S.Krėpšta.

„Jeigu būtų toks susitarimas, jeigu Ukrainos nacionalinis centrinis bankas sutiktų keisti grivinas į eurus nustatytų kursu, tada ir kitoje pusė esantys centriniai bankai taip pat galėtų užtikrinti šias transakcijas“, – pridūrė jis.

LB valdybos nario teigimu šiuo metu Lietuvos centrinis bankas neturi įgaliojimų paveikti valiutų keityklų, kurios dėl rizikų mažina grivinos kursą ir superka jas kelis kartus pigiau nei oficialus LB kursas.

„Diskutuojame su partneriais Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kur ši problema dar aštresnė ir aktualesnė, nes ten pabėgėlių ukrainiečių srautas yra žymiai didesnis, bet mes kaip institucija neturime mandato nurodyti rinkos dalyviams, kaip vykdyti operacijas ar nustatyti kainas“, – sakė S.Krėpšta.

Lietuvoje ukrainietiška valiuta prekiaujančios keityklos teigia, jog dėl rizikos yra priverstos supirkti grivinas gerokai pigiau, nes norinčiųjų parduoti daugėja, o pirkėjų beveik neliko.

Šiuo metu keityklose už vieną eurą prašoma 85 grivinų, kai vasario 25 dieną nustatytas oficialus Lietuvos banko kursas – 33,7 grivinos už eurą.

Lietuvoje veikiantys didieji komerciniai bankai ukrainietiškų grivinų nei perka, nei parduoda. LB grivinos ir kitų ne pagrindinių valiutų kursus nustato kartą per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius