Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„S&P Global Ratings“ sumažino Rusijos mokėjimų užsienio valiuta reitingą

Kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ šeštadienį sumažino Rusijos mokėjimų užsienio valiuta reitingą iki „atrankinio įsipareigojimų neįvykdymo“, kai Maskva šią savaitę atliko mokėjimus už JAV doleriais denominuotas obligacijas rubliais.
Rublis
Rublis / 123RF.com nuotr.

Agentūra nesitiki, kad investuotojai galės konvertuoti rubliais atliktus mokėjimus į JAV dolerius, gaudami iš anksčiau numatytas sumas, arba kad Rusija konvertuos mokėjimus per 30 dienų lengvatinį laikotarpį.

Vakarų šalių Maskvai įvestos sankcijos dėl invazijos į Ukrainą greičiausiai padidins spaudimą ir trukdys Rusijos „pasiryžimui ir techniniams gebėjimams“ vykdyti savo įsipareigojimus užsienio kreditoriams, priduriama agentūros pranešime.

Rusija kovo mėnesį atliko keletą su valstybės skola susijusių mokėjimų, kai JAV Iždo departamentas leido Maskvai panaudoti užsienyje įšaldytus užsienio valiutos rezervus skolai aptarnauti.

Visgi Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė leidžiančios Rusijai grąžinti skolą tik JAV bankuose laikomais JAV doleriais, o bankas „JPMorgan“ užblokavo mokėjimą.

Rusijos finansų ministerija trečiadienį paskelbė rubliais sumokėjusi beveik 650 mln. JAV dolerių sumą.

„S&P Global Ratings“ „atrankinio įsipareigojimų nevykdymo“ reitingas taikomas, kai skolininkė nevykdo tam tikros klasės įsipareigojimų, bet laiku atlieka kitus mokėjimus.

Agentūra išlaikė Rusijos mokėjimų rubliais reitingą „CC“, kuris reiškia didelę įsipareigojimų nevykdymo tikimybę.

Kaip ir visos valstybės, Rusija skolinasi pinigus išleisdama obligacijas, kurios dažnai būna denominuotos JAV doleriais, ir privalo reguliariai mokėti palūkanas, kol galiausiai grąžinama pagrindinė skola.

Laikoma, kad šalis nevykdo įsipareigojimų, kai negali vykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams, kurie gali būti valstybės, institucijos, pavyzdžiui, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ar Pasaulio bankas, arba investuotojai finansų rinkose.

Kitos dvi pagrindinės kredito reitingų agentūros – „Fitch“ ir „Moody's“ – jau nustojo vertinti Rusijos įmonių ir valstybės skolas, kai ES ėmė taikyti griežtas sankcijas.

„S&P Global Ratings“ turėtų pasekti šiuo pavyzdžiu iki balandžio 15 dienos, tačiau šeštadienį paskelbė, kad ketina tai padaryti nedelsdama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius