Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Šatūnas: Rusijoje veikiančios Lietuvos įmonės neturi būti toleruojamos

Užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas sako, kad Rusijoje vis dar veikiančios Lietuvos įmonės elgiasi neetiškai ir nemoraliai, tokia jų veikla neturi būti toleruojama. Be to, jis perspėja, kad jos gali būti nacionalizuotos.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Taip jis komentavo LRT paskelbtą informaciją, kad iš Rusijos iki šiol nepasitraukusi Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų“ grupės gamykla „Vičiunai-Rus“ Sovetske susitikimuose su Kubos atstovais pernai atstovavo Rusijos maisto pramonei.

„Etinis ir moralinis dalykas... Nežinau, kiek mes galime toleruoti, kad tokios įmonės dar realiai dalyvauja kuriant vis dar Rusijos ekonomiką. Mūsų pozicija labai aiški, gaila, kad dalis verslo to negirdi“, – penktadienį LRT radijui teigė viceministras.

„Visada raginame Lietuvos verslus kaip įmanoma greičiau prasidėjus karui išeiti iš Rusijos rinkos ir netapti įkaitais. Deja, matome, kad tie pažadai, kurie buvo jau prieš pusantrų metų, jie nesirealizavo, o atvirkščiai vis dar veikla vykdoma. Ta veikla net buvo panaudota Rusijos užsienio politikai. Mes nuolat tą sakėme, raginome, kad reikia išeiti, kad yra daug rizikų“, – kalbėjo S.Šatūnas.

Viceministras, be to, įspėja apie įmonės nacionalizavimo grėsmę.

„Rusija imasi ir įmonių nacionalizavimo. Nežinau, ką galvoja ten vis dar veikiantys verslai, bet nacionalizacija vyksta. Visai neseniai buvo nacionalizuotos Suomijos, Danijos, Vokietijos įmonės. Ten nėra jokių perspektyvų, seniai tą reikėjo suprasti. Išleidžiamas prezidento oficialus dekretas ir imamasi veiksmų – teisiškai įmonė nebėra investuotoja“, – kalbėjo S.Šatūnas.

Buvęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas „Vičiūnų“ grupės veiklą Rusijoje vadina neturinčia precedento.

„Kitos valstybės nežinodamos, ką daryti ar nerasdamos investuotojų, ar kas įsigytų tas įmones, tiesiog sustabdė savo veiklą ir tos patalpos yra tuščios. Visi žinome, kad tai Rusijos įmonė, naudojasi Rusijos lengvatomis ir, mano nuomone, kuo greičiau turi pasišalinti. Tiesiog turi uždaryti įmonę, kaip padarė kitos valstybės. Pati įmonė turi imtis radikalių sprendimų“, – LRT radijui sakė R.Motuzas.

LRT radijas ketvirtadienį pranešė, kad Sovetske (Kaliningrado sirtyje) veikiančios įmonės „Vičiunai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis pernai balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais. Susitikimams tarpininkavo abiejų šalių ambasados.

Nurodoma, kad „Vičiunai-Rus“ vadovai buvo pristatyti kaip Rusijos maisto pramonės pasididžiavimas.

Valstybės saugumo departamentas mano, kad taip Lietuvos investuotojai Rusijoje gali būti veikiami Kremliaus. Įmonės vadovai atsisakė komentuoti susitikimą, nes esą nenori pakenkti įmonės pardavimo procesui. Ekspertai siūlo lietuvių kapitalo įmonę traktuoti kaip Rusijos bendrovę.

Lietuvos valdžios atstovai sako smerkiantys tokį įmonės sprendimą ir žada siekti, kad „Vičiūnų“ grupei nebūtų leista dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius