Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis: dėl ekonomikos augimo pensijos kitąmet didės 20–25 eurais

Anksčiau ne kartą žadėjęs, kad pensijos ateityje didės, augant ekonomikai, premjeras Saulius Skvernelis dar kartą pakartojo, kad dėl augančios ekonomikos kitąmet pensijos turėtų augti 20–25 eurais.
Pinigai
Pinigai / 123rf.com nuotr.

„Pagal situaciją, jei nebus kokių kataklizmų, nuo sausio pirmos dienos vėl pensijos didės ir didės vidutiniškai 20-25 eurais“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė premjeras.

Tačiau, anot jo, reikia kaupti atsargos fondą, kad pablogėjus ekonominei situacijai, nereikėtų pensijų vėl mažinti.

„Jeigu ateityje ištiktų krizė, kaip buvo 2009 metais, tai tie patys pensininkai, kurių pensijos buvo nusavintos, buvo kompensuota arba ne viskas kompensuota, susidūrė su paradoksalia situacija, tai mes turime ruoštis tam. (...) Iš sėkmingų investicijų sukauptos pajamos reikalingos, mes turime turėti rezervą“, – tikino S.Skvernelis.

Anksčiau premjeras žadėjo, kad pensijos ateityje nepriklausys nuo politinės valios, o bus susietos su ekonomikos augimu – jei šalies bendrasis vidaus produktas augtų 2,6-2,7 proc., pensijos vidutiniškai didėtų 23–24 eurais.

Vidutinė senatvės pensija nuo šių metų sausio padidėjo apie 20 eurų iki 287,6 euro. Vyriausybė praėjusių metų pabaigoje nutarė pensijas didinti ir 2018 ir 2019 metais – atitinkamai 6,9 proc. ir 6,8 procento. Dabar pensijos yra indeksuojamos pagal koeficientus – jie priklauso nuo darbo užmokesčio pokyčių šalyje.

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad Lietuvoje netrukus bus pradėtas kaupti „Sodros“ rezervo fondas – jo lėšų turėtų pakakti maždaug vienerius metus mokėti pensijas ir kitas socialines išmokas.

Fondo lėšos, įvertinus ekonominę padėtį, Vyriausybės sprendimu būtų naudojamos tik nustačius ir paskelbtus išskirtines aplinkybes, dėl kurių kalendoriniais metais neužtenka vienos ar kelių socialinio draudimo rūšių pajamų.

„Sodros“ biudžeto pajamos pernai buvo 3,518 mlrd. eurų, išlaidos – 3,516 mlrd. eurų (pajamos viršijo išlaidas 2,5 mln. eurų), o šiemet planuojamas perteklinis biudžetas – 31,6 mln. eurų, o pajamos ir išlaidos sieks atitinkamai 3,739 mlrd. ir 3,708 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius