-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

S.Skvernelis: diskusijose dėl pensijų reformos gali gimti kompromisas

Seimo valdančiųjų iniciatyva iki rudens tęsti diskusijas dėl Vyriausybės siūlomos pensijų reformos nekeičia plano, kad pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų pradžios, sako premjeras. Saulius Skvernelis teigia, kad diskusijos apie pensijų sistemos pokyčius apskritai trunka per ilgai, tačiau pripažįsta, jog jų metu gali gimti kompromisas.
Lietuvos verslo konfederacijos Metiniai apdovanojimai
Saulius Skvernelis / Svajūno Stroino / 15min nuotr.

„Yra sudaryta vadinama darbinė grupė. Mano įsitikinimu, sprendimus reikia priiminėti dabar būtinai, nes tas neapibrėžtumas ir diskusijos, ypač apie pensijas, jos yra per ilgos ir prarasti metai būtų tikrai žalingi Lietuvai“, – BNS kalbėjo premjeras.

Premjero nuomone, šių svarstymų metu gali gimti kompromisinis pasiūlymas dėl pensijų sistemos pertvarkos.

„Aš manau, kad tai daugiau formalus dalykas, kadangi yra nuomonių išsiskyrimas dėl pensijų. Manau, kad ta papildoma diskusija nepakenks. Galbūt bus rastas kitoks kompromisas ar alternatyva“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Pasak S. Skvernelio, tai nekeičia Vyriausybės planų dėl reformų įsigaliojimo.

„Dėl įgyvendinimo mes turime užsibrėžę tikslą ir norą, kad tai būtų pradėta įgyvendinti jau nuo 2019 metų sausio 1 dienos, bet matyt, tos diskusijos Seime dar virs. (...) Aš esu optimistas ir to tikrai siekiu, ir Vyriausybė deda pastangas su valdančiąja koalicija, kad taip ir būtų“, – tvirtino S.Skvernelis.

„Kalbant apie mokestinius pakeitimus ir visas kita reformas, tai jokių abejonių nėra, kad šioje pavasario sesijoje jos gali būti priimtos ir įsigaliotų sausio 1 dieną kitų metų“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ketvirtadienį sakė, jog bus ieškoma kompromiso dėl siūlymo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus.

Be to, Seime daugiausiai diskusijų kelia Vyriausybės siūlymas 2 punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir perkelti bazinės pensijos mokėjimą į valstybės biudžetą. Kurie parlamentarai nėra patenkinti ir ketinimais nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas ketvirtadienį teigė, jog pensijų reformai nuo 2019 metų startas nebus duotas – ji įsigalios tik nuo 2020 metų.

Vyriausybė šį trečiadienį patvirtino pensijų reformą ir siekia sujungti darbuotojo bei darbdavio socialinio draudimo įmokas, 2 procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidėtų 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius