-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

SADM: alimentų fondas nebus naikinamas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia, kad Vaikų išlaikymo fondo (VIF), geriau žinomo kaip alimentų fondo, naikinti neketinama. Esą ieškoma būdų, kaip išsaugoti ir sustiprinti fondo veiklą.
Liūdna mergaitė
SADM ramina: alimentų fondas išliks / Photos.com nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, pristatydamas jo valdomos ministerijos planus, kaip kitąmet sutaupyti, sakė, kad gali būti naikinamas alimentų fondas. Pasiūlymas iš ministro lūpų nuskambėjo gruodžio 6-ąją.

Po daugiau nei savaitės SADM sumanė paneigti tokias kalbas – trečiadienį išplatintas pranešimas, kuriame teigiama, kad šiuo metu yra ieškoma būdų, kaip šį fondą, mokantį alimentus vaikams, augantiems be vieno iš tėvų, ir juos išieškantį iš skolininkų, išsaugoti bei ženkliai pagerinti jo veiklą.

„Todėl norime nuraminti visus, kuriems nerimą kelia šis klausimas – vienišus tėvus, dažniausiai mamas, kurios augina vaikus, iš tėvo negaunančius alimentų. Ministerijos nuomone, taupyti socialiai pažeidžiamiausių žmonių sąskaita nebūtų pats geriausias sprendimas, tai paliestų tuos, kurie negali patys apsiginti“, – rašoma pranešime.

Žiniasklaidoje esą naudojama ir kita neteisinga informacija – teiginys, kad kaimyninėje Latvijoje veikiantis analogiškas fondas išieško alimentus iš 90 proc. neatsakingų tėvų yra neteisingas. SADM duomenimis, Latvijos Vaikų išlaikymo fondas išieško iki 10 proc. alimentų iš juos vengiančių mokėti tėvų.

Artimiausiuose SADM planuose – VIF veiklą padaryti efektyvesne, padidinti išieškojimų iš skolininkų procentą, koreguoti su šio fondo veikla susijusius teisės aktus, kad visi vaikai, kuriems priklausytų fondo gaunamos išmokos, galėtų jas gauti, ką šiuo metu ne visada pavyksta užtikrinti. 

Pavyzdžiui, tuo atveju, jei alimentų nemokantis tėvas gyvena Lietuvoje, valstybė ir VIF turi teisines galimybes iš jo išieškoti alimentus, tačiau, jei skolininkas tėvas gyvena užsienyje ir piktybiškai nemoka alimentų savo vaikui, VIF yra negali to padaryti, kadangi neturi reikiamų teisinių instrumentų. Todėl tai yra viena iš spręstinų problemų, siekiant užtikrinti vaikų, likusio be vieno iš tėvų, lygiavertiškumą prieš kitus. 

Kitas svarbus žingsnis tobulinant VIF veiklą – griežtinti alimentus vaikams vengiančių mokėti tėvų atsakomybę, įvedant papildomas prievoles. SADM nuomone, tėvai turi rūpintis savo vaikais, augančiais be vieno iš tėvų, padėti juos auginti, suteikti paramą, o valstybės pareiga – padėti užtikrinti šią vaiko teisę į tėvų pagalbą.

Nuo 2008 m. iki šių metų spalio išmokas iš fondo gaudavo apie 22 tūkst. vaikų, Fondo veiklos nutraukimas valstybei kitąmet padėtų sutaupyti apie 44 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius