-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SADM ir profsąjungos palaiko griežtesnį trečiųjų šalių piliečių įdarbinimą

Vidaus reikalų ministrei pareiškus, kad augantis į Lietuvą dirbti atvykstančių trečiųjų šalių piliečių srautas kelia grėsmę Lietuvos saugumui, ir siūlant griežtinti jų įdarbinimą, socialinės apsaugos ir darbo viceministras sutinka, jog tvarką reikėtų griežtinti – norima, kad į šalį atvyktų daugiau aukštesnę pridėtinę vertę kuriančių darbuotojų.
Kauno migracijos skyriuje
Kauno migracijos skyriuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Užsieniečiai

Lietuvos profesinių sąjungų aljanso vadovas taip pat pasisako už griežtesnę tvarką – anot jo, dabar ji nekontroliuojama, į šalį suklastojus dokumentus atvyksta daug nekvalifikuotų darbuotojų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas teigia, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) remia aukštos kvalifikacijos užsieniečių įdarbinimą. Vis dėlto jis mano, kad siūlomas reikalavimas užsieniečiams nekeisti darbo pirmąjį pusmetį yra perteklinis.

„Mes pasisakome vis dėlto, kad reikia griežtinti, nes mums reikia daugiau investicijų į automatizaciją, pereiti į konkurenciją kokybės, o ne pigesnio produkto ir tam nereikia pigios darbo jėgos, tam reikia kvalifikuotos, aukštos kvalifikacijos darbo jėgos“, – trečiadienį LRT radijui sakė V.Šilinskas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) žada siūlyti griežtinti užsieniečių įdarbinimą, jų ir jų darbdavių veiklos Lietuvoje kontrolę, apmokestinti tarpininkavimo raštus įmonėms, kurios kviečia užsieniečius dirbti.

VRM viceministras Arnoldas Abramavičius sako, kad keičiant tvarką būtina atsižvelgti į grėsmes nacionaliniam saugumui, politikų, verslo ir darbuotojų interesus.

„Mes norime atkreipti dėmesį būtent į nacionalinio saugumo dedamąją. Be abejo, migracija reikalinga legali būtent ekonomikai palaikyti (...) ir aš čia prieštaravimų nematau. Darbo jėga yra reikalinga tam tikruose sektoriuose, tai mes turime mesti tokią subalansuotą poziciją su verslo pasauliu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsižvelgiant taip pat į profsąjungų, darbuotojų situaciją, taip pat ir į tų trečiųjų šalių darbuotojų, kad jie netaptų kažkokia vergija“, – LRT radijui sakė A.Abramavičius.

Tarp siūlymų keisti įdarbinimo tvarką bei skatinti integraciją taip pat numatoma reikalauti atvykėlių iki tam tikro lygio išmokti lietuvių kalbą bei šešis mėnesius nekeisti darbo.

„Derinamos visos galimos griežtinimo priemonės ir aš manau, kad jos taip pat duos rezultatą“, – sakė A.Abramavičius.

SADM viceministras V.Šilinskas sako, kad dauguma pasiūlymų yra geri, tačiau mano, kad dėl reikalavimo nekeisti darbo pirmąjį pusmetį darbdaviai piktnaudžiaus.

„Kas yra susiję su griežtinimu pigios darbo jėgos, įsivežimu, tai mes palaikome ir manome, kad tai geri pasiūlymai Vidaus reikalų ministerijos (...) Aš turbūt esu skeptiškas dėl to draudimo keisti darbdavį, nes vis dar nematau, kokią problemą tai spręstų ir truputį bijau, kad darbuotojas bijos pranešti, kad darbdavys daro kažkokius pažeidimus“, – kalbėjo V.Šilinskas.

Lietuvos profesinių sąjungų aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas sako, kad dabartinę tvarką keisti būtina, nes ji nekontroliuojama, dėl to į šalį suklastojus dokumentus atvežama daug nekvalifikuotos darbo jėgos.

„Nekontroliuojama situacija su esamais darbo migrantais (...) yra totali betvarkė (...) Tai, kas yra teikiama Migracijos departamentui – mes patys matome, kad teikiami suklastoti dokumentai, visiškai neatitinkantys tikrovės, atvežami darbuotojai, kurie nėra kvalifikuota darbo jėga, su 1–3 klasių išsilavinimu“, – LRT radijui sakė A.Cuzanauskas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį teigė, kad augantis į Lietuvą dirbti atvykstančių užsieniečių srautas kelia grėsmę Lietuvos saugumui, atvykėliais dangstosi priešiškų šalių žvalgyba.

VRM duomenimis, šiemet į Lietuvą atvyko dirbti 50 tūkst. užsieniečių, daugiausia Baltarusijos, Uzbekistano, Ukrainos, Kirgizijos piliečių. Taip pat daugėja užsieniečių, atvykstančių iš Tadžikistano, Kazachstano ir Azerbaidžano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius