-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija ir JAE 2018 metais įves 5 proc. PVM, kad padidintų biudžeto įplaukas

Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) rengiasi 2018 metais daugumai prekių ir paslaugų nustatyti 5 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM), tikėdamiesi tokiu būdu padidinti dėl atpigusios naftos sumažėjusias biudžeto įplaukas.
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai
Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai / 123RF.com nuotr.

PVM bus nustatytas daugybei įvairių prekių, įskaitant maisto produktus, drabužius, elektroniką ir benziną, taip pat telekomunikacijų ir komunalinėms paslaugoms.

Numatytos išimtys būsto nuomos ir pardavimo sandoriams, tam tikriems vaistams, lėktuvų bilietams ir mokykliniam ugdymui. Tačiau JAE ketina taikyti PVM aukštojo mokslo paslaugai.

Manoma, kad PVM artimiausiais metais įves ir kitos Persijos įlankos šalys.

Visgi 5 proc. PVM bus gerokai mažesnis negu vidutinis 20 proc. mokestis, taikomas daugelyje Europos šalių.

Abu Dabyje leidžiamo laikraščio „The National“ duomenimis, dėl nustatyto PVM pragyvenimo kaina JAE kitąmet pakils maždaug 2,5 proc., nes darbo užmokesčio lygis greičiausiai nepakis.

JAE valdžia 2018 metais dėl PVM į biudžetą tikisi surinkti apie 12 mlrd. dirhamų (3,3 mlrd. JAV dolerių).

Saudo Arabija, kuri anksčiau šį mėnesį paskelbė, jog biudžeto išlaidas kitais finansiniais metais ketina padidinti iki 978 mlrd. rialų (261 mlrd. JAV dolerių), taip pat tikisi, kad nustačius PVM, biudžeto įplaukos padidės.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Persijos įlankos šalims anksčiau rekomendavo įvesti PVM ir tokiu būdu sukurti naują su nafta nesusijusių biudžeto įplaukų šaltinį.

Pasak TVF Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos departamento vadovo Jihado Azouro, PVM įvedimas taps ilgalaikės mokesčių reformos, kuri valstybėms leis sumažinti priklausomybę nuo naftos sektoriaus, dalimi. „Tai yra tai, kas valstybėms leis diversifikuoti pajamų šaltinius“, – pareiškė jis interviu agentūrai AP.

Vartotojų išlaidų sumažėjimą, kurį, kaip manoma, paskatins PVM įvedimas, kompensuos valstybės investicijos, pažymėjo jis.

Pagal TVF rekomendacijas Saudo Arabija ir JAE šių metų vasarą nustatė 100 proc. akcizo mokestį tabako gaminiams ir energetiniams gėrimams, taip pat 50 proc. mokestį nealkoholiniams gazuotiems gėrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius