-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija Jemeno centriniam bankui skyrė 200 mln. JAV dolerių

Saudo Arabija suteikė 200 mln. JAV dolerių piniginę injekciją Jemeno centriniam bankui. Karo suniokotos šalies valiuta pastarosiomis savaitėmis krenta sparčiai, todėl tikimasi, kad šia injekcija kritimą pavyks bent jau apriboti.
Jemenas po bombardavimo
Jemenas po bombardavimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jemeno rialas šiais metais prarado beveik pusę savo vertės – pirmadienį vienas JAV doleris kainavo 800 rialų, o dėl šios priežasties šalyje smarkiai išaugo maisto ir benzino kainos. Valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra sako, kad ši „auka“ padės „pasiekti Jemeno ekonomikos stabilizaciją bei sutvirtinti vietinę valiutą“.

Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija, kuri remia tarptautiniu mastu pripažįstamą Jemeno vyriausybę, su Irano remiamais husių sukilėliais kariauja nuo 2015 metų. Vyriausybė kontroliuoja šalies pietus, kur yra ir centrinis bankas, o husiai valdo Jemeno šiaurinę dalį.

Per karą žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Tuo tarpu ekonomiką konfliktas stumia link pražūties – didelė dalis Jemeno gyventojų nuolat gyvena ant bado ribos.

Dėl karo Jemenas prarado pagrindinį užsienio valiutos šaltinį – naftos ir dujų eksportą, kuris sudarydavo apie 70 proc. visų šalies pajamų. Centrinį banką iškėlus iš husių kontroliuojamo Sanos miesto į Adeną, stabilaus pajamų šaltinio Jemeno šiaurėje neteko daugiau nei 1 mln. valstybės sektoriaus darbuotojų.

Jemeno ekonomika sparčiai blogėja tuo metu, kai karinė koalicija kovoja dėl husių išstūmimo iš strategiškai itin svarbaus šalies uostamiesčio Hodeidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius