Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Skvernelis Vitui Vasiliauskui: sprendimai subalansuoti

Lietuvos bankui kritikuojant Vyriausybės trečiadienį patvirtintą mokesčių reformą, premjeras kartoja, jog ji subalansuota, o centrinio banko siūlymai, pavyzdžiui, suvienodinti su darbo santykiais susijusios ir individualios veiklos apmokestinimą taptų našta tūkstančiams žmonių.
Lietuvos bankas pristatė vertinimus dėl Vyriausybės pasiūlytų mokesčių pakeitimų
Lietuvos bankas pristatė vertinimus dėl Vyriausybės pasiūlytų mokesčių pakeitimų / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Lietuvos banko vadovas siūlo iš esmės suvienodinti mokestinę naštą asmenims, kurie dirba pagal darbo santykius ir individualia veikla, tai aš nežinau, ar keli šimtai tūkstančių Lietuvos gyventojų, kurie dirba pagal individualią veiklą, būtų labai patenkinti, mokėdami tokius pačius mokesčius, kaip dirbantieji pagal darbo sutartis. Ir kas būtų, jeigu toks mokestis atsirastų,ar tie žmonės dirbtų ne pagal individualią veiklą arba verslo liudijimą, bet vis tiek dirbtų – tai suprantame, kokios yra rizikos („šešėlio“ rizika – BNS)“, – Vyriausybėje žurnalistams sakė Saulius Skvernelis.

Premjeras suabejojo ir kai kuriais kitais Vito Vasiliausko siūlymais, pavyzdžiui, įvesti visuotinį nekilnojamojo turto (NT) ir automobilių mokesčius.

„Kitas dalykas, norima įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, kad kiekvienas mokėtų. Aš nežinau, ar tai yra socialiai teisinga, siūloma įvesti automobilių mokesčius – tokie yra jų siūlymai, mes manome, kad šitoje vietoje mūsų sprendimai yra tikrai subalansuoti, leidžiantys įgyvendinti ir struktūrines reformas, ir optimaliai išnaudoti mūsų ekonomikos augimą“, – kalbėjo premjeras.

LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas siūlė panaikinti verslo liudijimus, suvienodintisu darbo santykiais susijusios veiklos irindividualios veiklos apmokestinimą, įvesti visuotinį progresinį nekilnojamo turto (NT) mokestį.

Trečiadienį Vyriausybėje V.Vasiliauskas teigė, kad mokesčių reformos kryptis teisinga, tačiau pokyčiai nėra pakankami.

„Kryptis teisinga, bet, mūsų vertinimu, nepakankama, nes, manome, ekonominio pakilimo laikotarpiu iš tikrųjų reikėtų priimti sprendimus, kurie būtų orientuoti į vidutinį ir ilgalaikį laikotarpį tam, kad atėjus blogiems laikams, o jie tikrai ateis, mes būtume pasiruošę. Dėl to mes sakome, kad siūlomas paketas nėra pakankamas“, – teigė V.Vasiliauskas.

Vyriausybė, be kita ko, ketina didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Žadama nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus.

Tikimasi, kad siūlomi pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius