Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautvydas Barštys prieš Visvaldą Matijošaitį: milijonieriai susipešė dėl kiaušinio

Dviejų Kauno verslo magnatų Tautvydo Barščio ir Visvaldo Matijošaičio peštynėse – naujas posūkis. Teismas suabejojo „Vievio paukštyno“, dėl kurio grumiasi verslininkai, skolų perėmimo teisėtumu.
V.Matijošaitis (kairėje) ir T.Barštys
V.Matijošaitis (kairėje) ir T.Barštys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kauno grūdams“ užginčijus 23 mln. Lt „Swedbank“ skolos pardavimą „Vičiūnų“ grupės įmonei, apribotos visos jos, kaip didžiausio paukštyno kreditoriaus, teisės. V.Matijošaitis įsitikinęs, kad T.Barštys suklaidino teismą, tad jo sprendimą tikrai skųs.

„Daugybę laiko Lietuva buvo aiškiai padalyta. T.Barštys buvo grūdas, V.Matijošaitis – krabas. Krabas grūdo nevalgo, grūdui krabas netrukdo. O dabar – karas. Mačiau gyvenime visko: kai vyrai pykstasi dėl bobų, kai vyrai pešasi dėl alaus „bambalio“, net mačiau, kaip vyrai nesutaria dėl neparodyto posūkio sankryžoje, na, bet kad peštųsi dėl kiaušinių...“ – humoro laidoje „Dviračio šou“ stebėjosi Sūrskis.

Taikliau vargu ar pasakysi. Dviejų kauniečių verslininkų interesai dėl „Vievio paukštyno“ susikirto taip, kad jie tapo didžiausiais priešais, nors iki tol išsiteko ir Kaune, ir Lietuvoje. Viešoje erdvėje pasisvaidę žaibais, vyrai jau buvo kiek nuleidę garą, tačiau žibalo į ugnį šliūkštelėjo Vilniaus apygardos teismas, pirmadienį priėmęs nutartį stabdyti „Vievio paukštyno“ 23 mln. Lt skolos pardavimo sandorį „Vičiūnų“ grupės bendrovei „Vichiunai Nordic AS“, kuri skolą įsigijo iš „Swedbank“. 

Po grasinimų nebendravo

„Keistas šis Vilniaus apygardos teismo sprendimas, nes būtent tas pats teismas jau yra pripažinęs sandorį teisėtu ir leidęs jį užbaigti. Tada pono T.Barščio prašymas sustabdyti sandorį nebuvo patenkintas, nes teismas suprato, kad yra klaidinamas. O dabar tas pats teismas priima kitokį sprendimą. Matyt, kitas teisėjas yra klaidinamas T.Barščio. Aš tuo esu įsitikinęs. Tie patys metodai taikomi ir teismams, ir visuomenei klaidinti“, – „15min“ tikino „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Matijošaitis.

Normalioje valstybėje visi turi vadovautis teisės aktais, o ne banditų metodais.

Jis neabejoja, kad teismui buvo pateikta ne visa, bet iškraipyta ir pagražinta informacija. „Manau, tai neteisėta – visiškai neteisėta – ir mūsų advokatai šį sprendimą tikrai skųs. Normalioje valstybėje visi turi vadovautis teisės aktais, o ne banditų metodais“, – piktinosi V.Matijošaitis, prisiminęs, kad sausio 26-osios vakare T.Barštys esą grasino jį užkasti, sužlugdyti verslą, nepalikti ramybėje šeimos narių, jei neatsisakys planų investuoti į „Vievio paukštyną“.

Nuo to laiko V.Matijošaitis su T.Barščiu esą nebendravo jokiomis formomis – nei telefonu, nei gyvai, nei per tarpininkus, nors abu dirba Kauno miesto taryboje.

T.Barštys su niekuo nekariauja?

Teismui pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, skolas įsigijusi „Vichiunai Nordic AS“ nebegalės dalyvauti kreditorių susirinkimuose, balsuoti ir naudotis visomis kitomis turtinėmis bei neturtinėmis kreditoriaus teisėmis ir tokiu būdu negalės daryti įtakos paukštyno veiklai.

Daugybę laiko Lietuva buvo aiškiai padalyta. T.Barštys buvo grūdas, V.Matijošaitis – krabas. Krabas grūdo nevalgo, grūdui krabas netrukdo. O dabar – karas.

Šioje situacijoje V.Matijošaitis prisipažino esąs beteisis, nors paukštyno skolas įsigijo už 26 mln. Lt. „Ne tik mes, bet ir kiti kreditoriai yra beteisiai. Nesiskaitoma su jų reikalavimais, nors kreditorių interesus turėtų ginti teismo paskirtas bankroto administratorius. Noriu priminti, kad jo pareiga tenkinti kreditorių, o ne kurio nors vieno akcininko, paukštyną nusipirkusio už litą, reikalavimus“, – atkreipė dėmesį V.Matijošaitis.

Tuo metu T.Barštys tikina, kad „Kauno grūdai“ ir kiti „Vievio paukštyno“ akcininkai, valdantys 54 proc. bendrovės akcijų, susitarė apsaugoti įmonę nuo sužlugdymo, padėti jai atsiskaityti su kreditoriais ir toliau plėtoti paukštyno veiklą.

„Kauno grūdai“ teigia jau pradėję derybas dėl skolų grąžinimo su „Vievio paukštyno“ kreditoriais. Derybose esą jau dalyvauja apie 50 įvairaus dydžio kreditorių. Balandžio 27 d. šaukiamas „Vievio paukštyno“ akcininkų susirinkimas, kuriame bus siekiama nutraukti įmonės bankroto procedūrą.

„Mes pasirengę derėtis su visais kreditoriais ir pasiekti, kad „Vievio paukštynui“ bankroto byla būtų nutraukta. Įmonė gali dirbti ir mes, kaip akcininkai, padarysime viską, kad ji nežlugtų“, – sakė „KG Group“, kuriai priklauso „Kauno grūdai“, vadovas T.Barštys.

Jis užtikrino, kad su niekuo, taip pat ir su V.Matijošaičiu, nekariaujama: „Tiesiog tęsiasi du procesai – vienas paukštyne, kitas teismuose. Ir vienur, ir kitur tikimės pasiekti teigiamą rezultatą. Mes nekariaujame. Mes užtikriname „Vievio paukštynui“ pajamas ir padedame išsaugoti darbą 350 žmonių. Patikėkite, tai kur kas sudėtingiau nei medžioti leopardus Zimbabvėje“, – pasišaipė iš savo priešininko V.Matijošaičio pomėgio medžioti T.Barštys.

Iš kiaušinių verslo nesitrauks

T.Barštys kovai su V.Matijošaičiu pasitelkė vieną didžiausių šalies viešųjų ryšių agentūrų. Ši tuoj pat ėmė skelbti geras žinias: „Vievio paukštynas“, kuriam šiuo metu iškelta bankroto byla, nepaisant esamo statuso dirba sėkmingai ir per pirmuosius tris šių metų mėnesius iš ūkinės veiklos gavo 13,8 mln. Lt pajamų, o jo veiklos ir administravimo išlaidos per tą patį laikotarpį sudarė 12,3 mln. Lt. Kitaip tariant, bankrutuojančios įmonės pajamos iš parduodamų paslaugų 1,5 mln. Lt viršijo sąnaudas.

Mes užtikriname „Vievio paukštynui“ pajamas ir padedame išsaugoti darbą 350 žmonių. Patikėkite, tai kur kas sudėtingiau nei medžioti leopardus Zimbabvėje.

„Vievio paukštyno“ gelbėjimo procesą „Kauno grūdai“ pradėjo dar praėjusių metų pavasarį, kai įmonė iš tiesų merdėjo tikrąja to žodžio prasme, nors jai net nebuvo iškelta jokia bankroto byla. Kai paukštyno veikla stabilizavosi, atsirado ir bankroto byla, ir nauji didieji kreditoriai, kurie iškart pareiškė kažkokias pretenzijas. Kiek aš suprantu bankroto įstatymus, savo dalies „Vičiūnai“ galėtų tikėtis tuomet, kai bankrutavusios įmonės turtas bus parduodamas iš varžytinių. Kiaušinius deda vištos dedeklės, o daugiau nei 80 proc. Vievyje esančių vištų priklauso „Kauno grūdams“, – aiškino T.Barštys.

„Ponas T.Barštys galėtų paskelbti, kad mėnesį prieš tai, kai „Vievio paukštyne“ atsirado „Vičiūnai“, bendrovės nuostoliai siekė 26 mln. Lt. Todėl nežinau, ar teisinga kalbėti apie vieno mėnesio skaičius, kažkokias ten pajamas, kurių negauna nė vienas kreditorius. Tai kodėl nei pats T.Barštys, nei mes, kaip kreditoriai, netvirtinome finansinės įmonės ataskaitos per kreditorių susirinkimą?“ – oponentui atkirto V.Matijošaitis.

Jis patikino, kad iš kiaušinių verslo trauktis neketina: „Šį verslą nagrinėjame jau dvejus metus, esame pasidarę modernius projektus ir matome perspektyvą, kad šitą produktą galima parduoti ne tik Lietuvos rinkoje, bet ir visoje Europoje, Japonijoje, Azijoje, net Afrikoje.“

Bankas neapsigalvojo

Saulius Abraškevičius, „Swedbank“ atstovas spaudai

„Esame įsitikinę, kad „Swedbank“ skolos perleidimas „Vichiunai Nordic“ yra teisėtas ir galiojantis, o „Kauno grūdų“ pretenzijos nepagrįstos. Todėl pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių pagrįstumas kelia abejonių.“

Pinigus pervedė post factum?

Savaitraštis „15min“ primena, kad konfliktas tarp verslininkų kilo, kai „Vičiūnai“ perpirko „Vievio paukštyno“ kreditorinius įsipareigojimus bankui „Swedbank“.

Skelbiama, kad „Vievio paukštyno“ skolos kreditoriams siekė bemaž 54 mln. Lt. „Kauno grūdai” pernai už 1 litą įsigijo 24 proc. tuomet dar mėginusio kapstytis iš finansinių bėdų paukštyno akcijų ir tapo jo operatoriumi. Šiuo metu „Kauno grūdai“ skelbia, kad veikia 54 proc. „Vievio paukštyno“ akcijų dalį valdančių akcininkų vardu.

Daugiausia – 23 mln. Lt – paukštynas buvo skolingas bankui „Swedbank“. Skolas bankui ir jo grupės įmonėms perpirko „Vičiūnų” grupė. Kovo 14 d. „Swedbank“, „Swedbank lizingas“ ir „Swedbank autoparko valdymas“ pasirašė bankui priklausiusios teisės į „Vievio paukštyno“ skolų pardavimą sutartį su bendrove „Vichiunai Nordic AS“.

Bankas tikina, kad iki tol ne kartą aptarė įsipareigojimų teisės įsigijimą su „Kauno grūdais“, bet jų siūloma kaina neatitiko „Swedbank“ lūkesčių.

Pasak „Swedbank“, „Vievio paukštyno“ skolos pardavimo sutartis su „Vičiūnų grupe“ pasirašyta atlikus suinteresuotų ūkio subjektų apklausą, kurioje dalyvauti ir nuo vasario 29 iki kovo 7 d. pateikti savo pasiūlymus pirkti skolą buvo pakviestos penkios Lietuvos verslo įmonės – taip pat ir „Kauno grūdai“. Sutartis dėl įsigijimo pasirašyta su dalyviu, kuris pasiūlė didžiausią kainą ir atitiko kitus keltus reikalavimus.

„Swedbank“ atsisakė priimti bendrovės „Kauno grūdai“ be pagrindo pervestas pinigines lėšas ir jas grąžino atgal mokėtojui, nes priešingi veiksmai diskriminuotų ir pažeistų „Swedbank“ grupės įmonių bei kitų skolos pardavimo proceso dalyvių teises ir teisėtus lūkesčius. Be to, „Swedbank“ įsitikinimu, reikalavimo teisė yra turtas, o teisinėje valstybėje negalima prievarta versti perleisti turto prieš savininko valią ir jam kitos šalies primestomis sąlygomis“, – banko poziciją pristatė atstovas spaudai S.Abraškevičius.

Tačiau T.Barštys viską mato kitaip. Anot jo, „Kauno grūdai“ 23 mln. Lt dydžio „Vievio paukštyno“ skolą „Swedbank“ apmokėjo dar šių metų kovo 2 d. Kovo 5 d. – kitą darbo dieną – „Swedbank“ patvirtino „Vievio paukštyno“ prievolės pabaigą, vadinasi, patvirtino, kad skola bankui yra grąžinta. „Kitą dieną – kovo 6 – „Swedbank“ staiga apsigalvojo ir pervedė užskaitytus pinigus atgal „Kauno grūdams“. Nuo to laiko ši suma saugoma notaro depozitinėje sąskaitoje, nes mes manome, kad skolą bankui esame grąžinę“, – sakė T.Barštys.

„Kauno grūdai“ teismo prašo „Vievio paukštyno“ skolų įsigijimo sandorį pripažinti negaliojančiu ir pritaikyti restituciją, pagal kurią „Swedbank“ turėtų grąžinti „Vichiunai Nordic AS“ visą už „Vievio paukštyno“ skolos pardavimą gautą sumą – 26 mln. Lt. Teismo taip pat prašoma pripažinti, kad teisės į „Vievio paukštyno“ skolos perėmimą regreso tvarka pagal įstatymus perėjo kitam „Vievio paukštyno“ kreditoriui ir akcininkui – bendrovei „Kauno grūdai“.

Apie „Vievio paukštyną“

* „Vievio paukštynas įkurtas 1967 m. Šiuo metu tai yra didžiausias paukštynas Lietuvoje, renkantis virš 300 mln. kiaušinių per metus.

* „Vievio paukštyne“ laikoma maždaug 1 mln. vištų dedeklių. 80 proc. paukščių nuosavybės teise priklauso „Kauno grūdams“, likusius 20 proc. paukščių „Kauno grūdai“ nuomojasi iš „Vievio paukštyno“.

* Be pagrindinės specializacijos, „Vievio paukštynas“ turi modernų lesalų gamybos cechą, paukščių skerdyklą, paukštienos perdirbimo cechą, kuriame gaminami paukštienos gaminiai bei pusgaminiai, taip pat paukštyne gaminami kiaušinių milteliai, kepami „Vievio šakočiai“.

* Paukštynas parduoda ne tik kiaušinius ir paukštienos gaminius, bet ir dedeklių vienadienes ir paaugintas vištaites, vienadienius broilerių viščiukus bei jiems skirtus lesalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius