Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Savarankiškai dirbančiųjų mokesčiai keisis: ekspertai mato didėjimą, ministras – mažėjimą

Valdžios planas keisti savarankiškai dirbančiųjų apmokestinimą sulaukė aršios mokesčių ekspertų kritikos. Dvi su mokesčiais dirbančios asociacijos kaltina Vyriausybę, kad ji parengė nemalonų siurprizą individualia veikla užsiimantiems žmonėms, o socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis aiškina, kad tai yra „techninis pokytis“.
Šeimą prispyrė finansiniai rūpesčiai
Šeimą prispyrė finansiniai rūpesčiai / 123RF.com nuotr.

Didėja ar nedidėja „Sodros“ mokesčiai dirbantiems individualiai? Mokesčių ekspertai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skirtingai skaičiuoja naujos tvarkos poveikį.

Naujovę vadina gudrybe

Jei Seimas pritars biudžetui, individualią veiklą vykdantys asmenys nuo sausio 1-osios „Sodrai“ turėtų mokėti 19,5 proc. nuo visų savo pajamų. Dabar galiojanti tvarka įpareigoja mokėti nuo pusės pajamų. Tiesa, trečdalį pajamų mokėtojas gali skirti sąnaudoms – ta pati tvarka liks ir kitąmet.

Tačiau patį sprendimą nuo 50 proc. iki 100 proc. išplėsti mokestinę pajamų bazę ekspertai vadina paslėpta valdžios gudrybe mokesčius didinti tiems, kurie užsiima amatu ir veikia savarankiškai, tiesa, ne visada legaliai apskaitydami savo pajamas.

„Tai gudrybė, kurios iki šiol nebuvo, o valdžios aiškinimai, kad dėl to mokesčiai nedidėja, yra netiesa. Mokesčiai individualiai dirbantiems po šios pertvarkos padidės“, – 15min aiškino Lietuvos mokesčių mokėtojų asociacijos vadovė Danguolė Pranckėnienė.

Tiesa, numatytos ir įmokų lubos – 43 vidutiniai darbo užmokesčiai.

Kai kuriems augs penktadaliu

Kai kuriems savarankiškai dirbantiems mokesčiai padidės net 19 procentų, skaičiuoja Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė.

„Mokesčiai keisis skirtingai, priklausomai nuo to, kiek žmogus gauna pajamų, ar kaupia pensijai ir panašiai. Vieniems apmokestinimas nesikeis, o kitiems išaugs iki 19 procentų. Esmė ta, kad valdžia žadėjo nedidinti mokesčių, bet taip neįvyko“, – 15min sakė D.Čibirienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Čibirienė

Jos teigimu, labiausiai mokesčiai augs tiems, kurie dirba pagal sutartį ir dar užsiima individualia veikla. Kitaip tariant, atseikėti reikės tiems, kurie šalia pagrindinio savo darbo ieško būdų turėti ir daugiau pajamų.

Jei tokie žmonės dar kaupia 3 proc. pensijai, tai jiems bendras tarifas augs 15 proc., skaičiuoja asociacija.

Asociacijos skaičiavimu, jei, pavyzdžiui, individualios veiklos pajamos per metus siekia 76 tūkstančius eurų, tai bendras mokesčių krūvis kitais metais, jei bus pritarta siūlymui, padidės 2 tūkstančiais eurų. „Taigi 15 procentų didėjimas. Aišku, jei žmogus pensijai nekaupia, tai mokesčiai jam bus mažesni“, – pastebėjo D.Čibirienė.

Mokesčiai augs ir pajamas gaunantiems pagal autorines sutartis. Asociacijos skaičiavimu, jei mėnesinės tokių žmonių pajamos siekia 1000 eurų, tai bendras apmokestinimas auga nuo 357 iki 440 eurų.

O jei gautas autorinis atlyginimas siekia 150 tūkstančių eurų, tai kitais metais bendra mokesčių suma išaugs nuo 32 iki 62 tūkstančių eurų. „Dvigubai auganti mokesčių suma jau yra kardinalus didėjimas“, – pastebėjo asociacijos vadovė.

Kita vertus, pajamas gaunantiems tantjemomis apmokestinimas mažėja, skaičiuoja Buhalterių ir auditorių asociacija. Taigi premijavimas metinėmis išmokomis iš uždirbto pelno bus mažiau apmokestintas. Paprastai taip premijuojami yra pelningų bendrovių vadovai.

„Ar tai patys neturtingiausi žmonės, kad jiems reikia mažinti mokesčius? Kas čia atsitiko?“ – klausė asociacijos vadovė.

Skaičiavimai skiriasi

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat pateikė savo skaičiavimus. Imtas pavyzdys – individualia veikla užsiimančio žmogaus pajamos per mėnesį sudaro tūkstantį eurų. Ministerijos skaičiavimu, įmokos simboliškai net mažėja.

1000 eurų pajamų apmokestinimo pavyzdys
1000 eurų pajamų apmokestinimo pavyzdys

Tačiau Buhalterių ir auditorių asociacijos skaičiavimai rodo ką kitką. Įvertinus papildomą 3 proc. kaupimą pensijai, mokesčių suma per mėnesį tokiam žmogui didėja 15 eurų, skaičiuoja asociacija.

„Be to, ministerija neatskleidžia, kiek žmogus gaus pensijos, jei kaups papildomai“, – pastebėjo D.Čibirienė.

L.Kukuraitis: „tai techniniai pokyčiai“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad savarankiškai dirbančių asmenų tarifus siūloma sulyginti su tarifais, kurie taikomi dirbantiems pagal darbo sutartį. Todėl ir siūloma plėsti savarankiškai dirbančiųjų apmokestinamąją bazę iki 100 proc.

Tarifai savarankiskiems
Tarifai savarankiskiems

L.Kukuraitis pokyčius vadina techniniais. „Siūlomi pokyčiai savarankiškai dirbantiems asmenims yra iš esmės techninis pokytis, kurio reikėjo dėl to, kad po mokesčių reformos sumažėjo įmokų tarifai, o gyventojų pajamų mokestis šiai asmenų grupei su viena išimtimi išliko mažesnis. Jeigu nieko nebūtume keitę, tai būtų sudarę sąlygas plėstis vadinamajam „gyvulių ūkiui“ mokesčių sistemoje“, – sako jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Ministerijos skaičiavimu, tokių asmenų apmokestinamoji našta išlieka panaši, kitiems nežymiai išauga, dar kitiems – netgi sumažėja.

Prognozė: ims slėpti pajamas

D.Čibirienė mano, kad pakeitus tvarką dalis individualia veikla užsiimančių asmenų ims slėpti savo pajamas, kelsis į šešėlį – deklaravimo sistema taps dar sudėtingesnė, apskaičiuoti mokesčius taps dar sunkiau.

2018 m. birželio mėnesio duomenimis, individualią veiklą vykdančių asmenų Lietuvoje yra apie 68,8 tūkst., asmenų, kurie negauna autorinio atlyginimo arba pajamų iš sporto ar atlikėjo veiklos iš to paties draudėjo. Su verslo liudijimais dirba apie 45,9 tūkst. asmenų, iš jų apie 22 tūkst. teikia auklių paslaugas, vykdo statybos darbus ar užsiima transporto priemonių remontu.

Iš viso įmokas mokančių savarankiškai dirbančių asmenų yra apie 134 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius