Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąvartynams Tauragės rajone uždaryti – 18,3 mln. Lt

Vilniaus statybos įmonė „Pireka“ uždarys senus sąvartynus ir šiukšlynus bei įrengs atliekų kompostavimo aikšteles Tauragės regione.
Šiukšlynas
Šiukšlynas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras pasirašė 13,271 mln. litų vertės (be PVM) darbų sutartį su konkurso nugalėtoja, pranešė „Valstybės žinios“. Su „Pireka“ taip pat pasirašyta 2,259 mln. litų vertės (su PVM) sutartis dėl atliekų kompostavimo aikštelių Jurbarko, Šilalės rajonuose bei Pagėgių savivaldybėje įrengimo.

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro atstovai BNS pranešė, kad senų sąvartynų ir šiukšlynų uždarymas finansuojamas tik Europos Sąjungos ir bendrafinansavimo lėšomis, o kompostavimo aikštelių uždarymą iš dalies finansuoja ir savivaldybės – jos skirs 15 proc. projektui reikalingų lėšų.

ES lėšos skiriamos iš 2007–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos aplinkos ministerijos administruojamą priemonę „Atliekų tvarkymo sistemos sukūrimas“.

Sumažinamas pavojus aplinkai

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro Plėtros skyriaus vedėja Edita Vaitkienė naujienų portalui 15min.lt sakė, kad Tauragės regione iš viso bus uždaromi 58 sąvartynai ir šiukšlynai. „Bus uždaryti vietoje 5 esami sąvartynai, iš 21 objekto bus išvežtos buitinės atliekos ir rekultivuotos šiukšlyno teritorijos, 32 dalinai uždarytų šiukšlynų teritorijose bus surinktos ir išvežtos į uždaromus sąvartynus likusios šiukšlės. 5 sąvartynai bus uždaryti taip, kad  atitiktų Atliekų sąvartynų įrengimo, eksploatavimo, uždarymo ir priežiūros po uždarymo taisyklių  sąvartynų uždarymui reikalavimus. Galutinis sąvartyno uždengimo konstrukcijos storis bus ne mažesnis nei 1,50 metro“, – aiškino specialistė.  Visuose uždaromuose sąvartynuose numatyta  įrengti pasyvią sąvartyno dujų utilizavimo sistemą.

Pagal Atliekų sąvartynų įrengimo, eksploatavimo, uždarymo ir priežiūros po uždarymo taisyklių reikalavimus 5 metus po sąvartynų uždarymo bus vykdomas aplinkos monitoringas, t.y.   stebimųjų gręžinių, paviršinių vandenų kontrolės postų, priėjimo takų įrengimas.

E.Vaitkienė teigė, kad uždarius ir sutvarkius visus regione esančius neatitinkančius aplinkosaugos reikalavimų sąvartynus ir šiukšlynus, bus sumažintas  ar net likviduotas pavojus aplinkai, ypač požeminiam ir paviršiniam vandeniui, ir kraštovaizdžiui.

Darbai bus baigti iki 2012 m. vasario 27 d.
 

 

Logo ES

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius