Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savivaldybėms svetimas Viešųjų pirkimų įstatymas

Valstybės kontrolieriai teigia, kad savivaldybių finansinėse ataskaitose yra itin daug pažeidimų. Daugiausiai klaidų daroma viešųjų pirkimų srityje.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Valstybės kontrolė, atlikusi auditą  Marijampolės, Pagėgių, Alytaus miesto, Kaišiadorių, Pasvalio ir Raseinių rajonų savivaldybėse, tam tikrų pažeidimų nustatė beveik visose audituotose savivaldybėse.
Pagėgių savivaldybė, vykdydama kultūros ir sporto centro pastato rekonstrukciją, pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą – rekonstrukcijos darbų konkurso dalyviams buvo nustatyti per aukšti kvalifikaciniai reikalavimai ir taip ribota konkurencija.

Be to, savivaldybė iš rangovo įsigijo papildomų prekių ir paslaugų, tačiau apie šį pirkimą viešai išvis nebuvo pranešta.

Pažeidimų nustatyta ir Pasvalio rajono savivaldybės trijose mokyklose, kur buvo vykdomi 315 tūkst. Lt vertės nemokamo mokinių maitinimo paslaugų pirkimai. Nustatyta, kad vienoje iš sutarčių nenumatytos įsigyjamų produktų kainos, perkant paslaugas pasirinktas netinkamas viešųjų pirkimų būdas, negavus Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimo keistos sutarties sąlygos.

Vykdydama viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcijos darbų viešuosius pirkimus, Raseinių savivaldybė išskaidė bendrą investicijų projekto vertę į dalis pagal konkrečiais metais iš valstybės biudžeto gaunamą finansavimą, o rangos sutartyse nurodė ne fiksuotą, bet galimą sutarties kainą. Viešųjų pirkimų įstatymas pažeistas ir įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą savivaldybės vidaus administravimo tobulinimo projektą, todėl savivaldybė įpareigota nutraukti pasirašytą sutartį.

Įvertinus Kaišiadorių rajono savivaldybės finansines ataskaitas, konstatuota, kad vykdant kapitalinį Žaslių vidurinės mokyklos pastato remontą, kurio bendra vertė viršija 3 mln. Lt, savivaldybė neprižiūrėjo projekto vykdymo eigos ir taip pažeidė Statybos įstatymą. Be to, savivaldybė ne pagal paskirtį panaudojo 16,5 tūkst. Lt, skirtų viešiesiems darbams apmokėti, todėl šias lėšas grąžino į valstybės biudžetą.

Marijampolės savivaldybėje dalis mokinio krepšelio lėšų buvo panaudotos ne pagal tikslinę paskirtį – viena iš savivaldybės mokyklų už 23 tūkst. Lt įsigijo kompiuterinę vaizdo stebėjimo sistemą, nors šios išlaidos turėjo būti finansuojamos iš savivaldybės biudžeto lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius