-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Scorify“: mažų ir vidutinių įmonių rizikos rodikliai šiek tiek gerėja

Trečdalio smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įmonių rizika per metus suprastėjo, o dar trečdalio – pagerėjo, rodo duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ apžvalga. 4 proc. šių įmonių vertinamos kaip aukštos rizikos, o visame versle šis rodiklis yra 10 proc.
Verslo nesėkmės
Verslo rizika / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Rizika

Aukštos rizikos SVV įmonių per metus sumažėjo 1 proc. punktu, iš jų labiausiai – apgyvendinimo ir maitinimo versle – nuo 21 proc. iki 16 proc., o savo kredito reitingus pagerino 45 proc. įmonių, pranešė „Scorify“.

Labai rizikingų pramogų ir poilsio įmonių sumažėjo nuo 7 iki 5 proc., o rodiklius pagerino beveik pusė sektoriaus įmonių. transporto sektoriuje aukštos rizikos įmonių sumažėjo 2 punktais iki 6 proc.

SVV įmonių rizika per metus dažniausiai prastėjo aptarnavimo ir statybų sektoriuje, kur nesikeitė tik 23 proc. įmonių reitingai.

„Smulkaus ir vidutinio verslo situaciją galima šiuo metu vertinti kaip teigiamą, jų rizikos rodikliai šiek tiek gerėja, jų skolos „Sodrai“ mažėja, o darbuotojų skaičius išlieka stabilus. Kita vertus, palyginti didesnė įmonių dalis su prastėjančiais reitingais rodo, kad smulkaus ir vidutinio verslo dinamika šiuo metu vis dėlto pakrypusi neigiama kryptimi“, – komentavo „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

Pasak jos, mažos ir vidutinės įmonės neturi pakankamos finansinės pagalvės, todėl į ekonomikos pokyčius reaguoja greičiau.

„Mažų įmonių dinamika gali parodyti gan ankstyvas tendencijas, kurias vėliau galima fiksuoti ir visoje ekonomikoje“, – pranešime teigė J.Tamašauskaitė.

Visame versle per metus savo riziką pablogino ketvirtadalis įmonių, o 40 proc. įmonių rizika nesikeitė.

Per penkis mėnesius pradėti 523 bankroto procesai – 5 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (549), o bankrutuojančia pripažinta 421 įmonė – 15 proc. mažiau (495). Be to, beveik dukart padaugėjo restruktūrizuojamų įmonių – per penkis mėnesius tokių buvo 13, kai pernai tokiu pat metu – 7.

Birželio pradžioje taip pat didėjo darbuotojų skaičius – šalyje dirbo 1 proc. daugiau gyventojų nei pernai.

„Įmonės, nepaisant nuosmukio nuojautos, kuria darbo vietas ir jas užpildo, taip signalizuodamos apie vykstantį verslo augimą“, – sako J.Tamašauskaitė.

Didžiausią stabilų poreikį darbuotojams turintį IT sektorių gegužės mėnesį aplenkė transporto įmonės, kurios ieško 9 proc. daugiau darbuotojų nei pernai. Anot J.Tamašauskaitės, darbuotojų skaičius taip pat augo pramonės įmonėse.

„Nors dažnai analizuojamos pramonės įmonės per metus neteko 4 proc. darbuotojų, tačiau gegužės mėnesį šio sektoriaus darbinimo tempai buvo teigiami – dirbo 0,5 proc. daugiau darbuotojų“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius