Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

SEB analitikai įspėja, kad santaupas reikia investuoti, nes jas degina infliacija

Vieno didžiausių komercinių bankų Lietuvoje SEB analitikai siūlo investuoti sukauptas santaupas, siekiant išsaugoti jų vertę didelės infliacijos aplinkoje.
Investicijos
Investicijos / 123RF.com nuotr.

„Infliacija labiausiai graužia santaupas, kurias kaupiame grynaisiais pinigais arba pasyviai laikome atsiskaitomojoje sąskaitoje. Taip kaupiamų, niekur neinvestuojamų eurų perkamoji galia per dešimt pastarųjų metų sumažėjo net 23 proc.“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo SEB vyriausias analitikas Tadas Povilauskas.

SEB Baltijos šalių taupymo ir investavimo vadovas Gediminas Milieška kalbėjo, kad dažniausiai lietuviai renkasi investuoti į indėlius, tačiau aukštos infliacijos aplinkoje jie nepakankamai apsaugo investicijas nuo nuvertėjimo.

„Kai infliacija pralenkė už indėlius mokamas palūkanas, indėlis nebėra pakankama priemonė apsaugoti pinigus nuo nuvertėjimo. Kadangi palūkanos išlieka mažos, gyventojai pradeda ieškoti alternatyvų, tarp jų domėtis investavimu į finansines priemones“, – teigė G.Milieška.

T.Povilauskas aiškino, kad Lietuvoje žmonės vis dar nepakankamai investuoja sutaupytas lėšas į įvairias finansines priemones, o tam didžiausią įtaką daro mažas šalies pajamų lygis ir finansinis neraštingumas.

„Kai kalbame apie tuos žmones, kurie gali taupyti ir investuoti, tai tendencijos per dešimt metų beveik nepasikeitė ir tai yra labai negerai“, – teigė T. Povilauskas.

Lietuvos banko duomenimis, praėjusių metų trečiąjį ketvirtį Lietuvos namų ūkiai 12,015 mlrd. eurų laikė indėliuose, 2,8 mlrd. eurų – pensijų fonduose, 1,2 mlrd. eurų – grynieji pinigai, 833 mln. eurų – buvo investuoti į gyvybės draudimą, 673 mln. eurų – į įmonių akcijas, 550 mln. eurų – buvo laikyta investiciniuose fonduose, o 366 mln. eurų – obligacijose. Tai rodo, kad indėliai vis dar išlieka populiariausia investavimo priemonė.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų gruodį vidutinė metinė infliacija Lietuvoje gruodžio mėnesį buvo 3,7 proc. (lapkritį – 3,6 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius