Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

SEB bankas švelnina prognozes kitiems metams (atnaujinta 12.02 val.)

SEB bankas prognozuoja, kad 2010 metai bus šviesesni nei tikėtasi. Bankas anksčiau teigė, kad kitąmet šalies BVP smuks 3,5 proc., o dabar prognozuoja 1 procento augimą. Žadama, kad 2011 metais BVP didės ne 3, o 4 procentais.
G.Nausėda mano, kad susidariusi padėtis gali padėti rasti originalių sprendimų.
G.Nausėdos teigimu, 2010 metais įsibėgės eksportas, bet Lietuvos vidaus rinka dar bus apatiška. / L.T. arch. nuotr.

SEB banko analitikai naujausioje banko išleistoje Lietuvos makroekonomikos apžvalgoje prognozuoja, kad 2010 metai bus įsibėgėjančio eksporto, tačiau vis dar apatiškos vidaus rinkos metai. Analitikų teigimu, kai kurie verslo pragiedruliai matomi jau dabar, bet jų yra per mažai norint perlaužti ekonomikos raidos tendenciją.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigia, kad šalies vidaus rinkoje pirmąjį kitų metų pusmetį atsiras daugiau pesimizmo nei yra dabar, nes uždarius Ignalinos atominę elektrinę brangs elektros energija, toliau augs nedarbo lygis.

„Antrojoje metų pusėje eksportuojančių įmonių veiklos rodikliai turėtų pagerėti, o tai pamažu pakurstys optimistines nuotaikas ir šalies viduje“, – sakė G.Nausėda. Jo teigimu, jau dabar , lyginant antrąjį šių metų ketvirtį su trečiuoju, matomi nežymūs eksporto pokyčiai į gerąją pusę.

Analitikas pastebėjo, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas ir jau paskelbtas elektros kainų padidėjimas gali atimti iš Lietuvos BVP 1–1,5 procento, bet jis nesustabdys šalies išėjimo iš recesijos. „Net jei Lietuvai nepavyktų užfiksuoti BVP padidėjimo du ketvirčius iš eilės jau šių metų pabaigoje, vėliausiai tai pasiektume kitais metais“, – sakė G.Nausėda.

Papildyta 12.02 val.: Darbo rinkos atsigavimo teks palaukti

Vis dėlto, pasak G.Nausėdos, kitąmet prognozuojamo 1 proc. BVP augimo nereikėtų pervertinti, nes jis bus matomas lyginant 2009 ir 2010 metų rodiklius. „Tas vienas procentas augimo kitais metais reiškia, kad, palyginti su 2008 metais, vis tiek bus didelis nuosmukis“, – sakė G.Nausėda.

Taip pat jis pažymėjo, kad gerų žinių iš darbo rinkos kol kas nėra. „Kol į pliusą neišsikapstėme, nedarbo lygis auga sparčiai“, – sakė analitikas. Esą norint stabilizuoti nedarbo lygį, šalies ekonomika turėtų paaugti 4,5–5 proc. „Pasiekti tokį augimą artimiausiu metu neįmanoma. Veikiausiai tai pavyks padaryti 2011 metais“, – svarstė G.Nausėda ir pridėjo, kad ekonomikai pradėjus sparčiau augti darbdaviai dar neskubės kurti naujų vietų – didėjant užsakymų skaičiui stengsis versti su tais pačiais darbuotojais, didins esamą darbo krūvį.

„Tik tada, kai darbdaviai įsitikins, kad atsigavimo tendencijos yra tvarios, pradės kurti naujas darbo vietas“, – sakė G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje