-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB grupės analitikai: Rytų Europos ekonomika atsigauna, bet jos plėtra bus nuosaiki

Daugelyje Rytų Europos šalių ekonomikos padėtis šiemet pastebimai gerėja, teigia SEB grupės analitikai šiandien Stokholme paskelbtoje Rytų Europos ekonomikos apžvalgoje „Eastern European Outlook“.
Pakilimas
Pakilimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

Banko išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad vis dėlto vieną iš svarbiausių ūkio atsitiesimo veiksnių – eksportą artimiausiu metu slopins lėtesnis pasaulio ekonomikos augimas. Vidaus rinkos padėtis Rytų Europos šalyse dar tik pradeda gerėti, tad 2011–2012 m. ekonomikos plėtros tempas bus vidutinės spartos.

Rytų Europos regiono ekonomikos atsigavimą stabdys struktūrinės ir valstybės finansų problemos.

SEB grupės analitikų prognozės Rytų Europos regionui išlieka gana optimistinės, nepaisant pablogėjusių pasaulio ekonomikos, ypač JAV, augimo perspektyvų. Apžvelgiamų šalių eksporto konkurencingumas pastaruoju metu pastebimai pagerėjo, o prekybos su JAV dalis yra nedidelė. Eksporto patrauklumą padidino atlyginimų ir kitų gamybos sąnaudų sumažinimas, kuris, SEB grupės analitikų vertinimu, iš esmės jau baigiasi.

Išplatintame pranešime teigiama, kad Rytų Europos regiono ekonomikos atsigavimą stabdys struktūrinės ir valstybės finansų problemos. Su dideliais darbo rinkos sunkumais susiduria Baltijos šalys, o Rusijos atsigavimo potencialą mažina lėtas reformų įgyvendinimas. Be to, griežtos fiskalinės politikos laikysis Latvija, Lenkija, Ukraina, o ilgainiui – ir Rusija, teigia SEB grupės analitikai.

Pasak analitikų, Rusijos ekonomikos plėtra artimiausiu metu bus sparti, nes ją palaikys aukštos pasaulinės žaliavų kainos ir skatinančioji valstybės finansų politika. Lenkijos ekonomikos augimas spartės didėjant investicijoms, o Ukrainos – lėtės dėl būsimos griežtos fiskalinės politikos ir kitų reformų, kurių įdiegimo reikalauja Tarptautinis valiutos fondas. Estijos ekonomikos perspektyvos išlieka geros, tikintis laisvesnės fiskalinės politikos ir po euro įvedimo 2011 m. padidėsiančio tiesioginių užsienio investicijų srauto. Po skaudžiausio Europoje nuosmukio, Latvijos ekonomikai SEB grupės analitikai taip pat prognozuoja atsigavimą.

„Lietuvos, kaip ir daugelio Rytų Europos šalių, ekonomikos atsigavimas nebus šuoliškas, bet pakankamai spartus. Šiemet ūkio plėtrą lems eksporto kilimas, didžiausios įtakos turintis pramonės ir transporto sektorių būklei. Tuo tarpu 2011 m. padidės vidaus investicijos ir vartojimas, be to, nebegriežtės valstybės finansų politika. Skausmingas atlyginimų mažinimo procesas taip pat tampa praeitimi. Kita vertus, aktyvėjanti emigracija jau dabar, aukšto nedarbo sąlygomis, kelia tinkamos darbo jėgos trūkumo problemą, kuri neleis ekonomikos smagračiui įsisukti visu pajėgumu“, − teigė SEB banko Lietuvoje vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius