SEB grupės analitikai: staigmenų šiems metams užteks

Skandinavijos finansų grupės SEB analitikai teigia, kad euro zonos ekonomikos plėtra yra gana sklandi nepaisant pastarojo laikotarpio iššūkių, tuo metu Jungtinės Karalystės „Brexit“ referendumo padariniai turi daugiau politinę, o ne ekonominę įtaką euro zonai.
Pinigai
Pinigai / www.worldoffshorebanks.com

Antradienį paskelbtoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“ teigiama, kad JAV Federalinis rezervų bankas (FED) dar šiais metais vieną kartą didins bazinę palūkanų normą, o Europos Centrinis Bankas (ECB) rudenį sumažins išplėstinės turto pirkimo programos apribojimus, bet indėlių palūkanų normos daugiau nebeleis žemyn.

Prognozuojama, kad euro zonos ekonomika šiemet augs 1,6 proc.

Prognozuojama, kad euro zonos ekonomika šiemet augs 1,6 proc. – 0,1 procentinio punkto mažiau negu praėjusiais metais ir 0,3 proc. punktu mažiau, negu prognozuota gegužę. Anot analitikų, nedarbo mažėjimas, vartojimo augimas, investicijų nors ir nedidelis augimas suteikia optimizmo, kad euro zonos ūkio plėtra atlaikys ekonominius „Brexit“ padarinius.

„Tiesa, politiniai referendumo padariniai prognozuojami sunkiau ir jie gali iš vidaus kenkti devyniolikos Europos Sąjungos šalių vystymuisi. Tikėtina, kad ECB šį rudenį pakoreguos išplėstinę turto pirkimo programą tam, kad galėtų pratęsti tokio pat masto pirkimą iki 2017 metų rugsėjo. ECB veikiausiai nebesiryš mažinti komercinių bankų centriniame banke laikomų indėlių palūkanų normos. Apskritai ekonomikos skatinimas pinigų politikos priemonėmis vis mažiau veiksmingas, todėl gali būti bandoma atveržti dabar griežtai įtemptus viešųjų finansų diržus“, – teigiama SEB pranešime spaudai.

Pasak SEB grupės analitikų, Jungtinė Karalystė inicijuos 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį (dėl pasitraukimo iš ES) 2017 metų pradžioje, tačiau sunku įsivaizduoti, kad galutinai šalis pasitrauktų iš Europos Sąjungos anksčiau, negu vyks rinkimai į Europos Parlamentą 2019 metų gegužę. Tikimasi, kad derybose dėl pasitraukimo vyraus konstruktyvios nuotaikos, nes abi derybų šalys yra pernelyg priklausomos viena nuo kitos.

„Pastaruoju metu vis daugiau požymių, kad Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos tolesnis bendradarbiavimas gali būti šveicariško modelio, suteikiančio didesnę laisvę sprendžiant imigracijos klausimus, o ne norvegiško, kai tektų laikytis Europos Sąjungos bendrosios imigracijos politikos“, – teigiama SEB pranešime.

Prognozuojama, kad Jungtinės Karalystės ekonomika šių metų antrą pusmetį stagnuos, o 2017 metais laukiama tik 0,9 proc. ūkio plėtros, kuri bus dvigubai lėtesnė negu euro zonoje. Anglijos centrinis bankas dar šiais metais turėtų sumažinti bazinę palūkanų normą nuo 0,25 iki 0,05 procento.

„Nordic Outlook“ teigiama, kad JAV ekonomikos plėtra 2017 metais paspartės iki 2,4 proc., palyginti su prognozuojamu 1,6 proc. augimu šiais metais. Šalyje nedarbas artėja prie istoriškai labai žemo lygmens. Vis daugiau požymių, kad įsibėgėjantis darbo užmokesčio augimas turėtų skatinti bazinės infliacijos spartėjimą.

„JAV ekonomika artėja prie FED iškeltų darbo rinkos ir infliacijos tikslų, todėl esant dabartinei padėčiai bazinės palūkanų normos kėlimas dar šiais metais yra beveik neišvengiamas. Tikėtina, kad 2017 metais palūkanų norma bus padidinta bent du kartus taip stengiantis išvengti ekonomikos perkaitimo galimybės ir prailginti ekonomikos augimo ciklą“, – teigia SEB analitikai.

Anot jų, euras JAV dolerio atžvilgiu, matyt, per ateinantį pusmetį susilpnės, bet vėliau jo kursas turėtų priartėti prie 1,15 JAV dolerio už 1 eurą. SEB analitikai Donaldo Trumpo galimybę laimėti JAV prezidento rinkimuose vertina tik 15 proc. ir mano, kad tikėtina Hillary Clinton pergalė neturės didesnės įtakos JAV ekonomikos krypčiai.

Rusijos ekonomika lipa iš užsitęsusios recesijos ir jau du ketvirčius iš eilės plėtros pokytis yra teigiamas.

Rusijos ekonomika lipa iš užsitęsusios recesijos ir jau du ketvirčius iš eilės plėtros pokytis yra teigiamas. Anot SEB analitikų, tikėtina, kad šiemet Rusijos ekonomika smuktelės 0,4 proc., tačiau jau kitąmet šalies BVP padidės 1 procento.

„Rusiją gelbėja nuo metų pradžios paaugusi naftos kaina ir stipresnis Rusijos rublis, lėtinantis infliaciją ir stabdantis namų ūkių perkamosios galios mažėjimą“, – teigiama SEB pranešime.

Grupės ekonomistai prognozuoja, kad vidutinė „Brent“ naftos kaina, kurios šių metų vidurkis kol kas yra 43,5 JAV dolerio už barelį, 2017 metais sieks 55 dolerius už barelį. Visgi, anot jų, grėsmių naftos kainos augimui, tokių kaip vėl didėjanti naftos gavyba JAV, augantis naftos gavybos bendrovių veiklos efektyvumas ar alternatyvių energijos išteklių plėtra, yra išties nemažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius