-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB: Lietuvos ekonomika augs lėčiausiai Baltijos šalyse

Lietuvos bendrasis vidaus produkto (BVP) augimas, pernai siekęs 3,8 proc., šiemet sumažės iki 3,2 proc. ir bus mažiausias Baltijos šalyse, prognozuoja Skandinavijos finansų grupės SEB ekonomistai.
Turistai Vilniuje
Turistai Vilniuje / Viktorija Savicka / 15min nuotr.

Naujausioje SEB pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“ teigiama, kad Latvijos ekonomikos augimas šiemet sieks 4,1 proc., o Estijos BVP augs 3,5 procento. 2019 metais Lietuvos ir Estijos BVP augs po 3 proc., tuo metu Latvijos ekonomikos plėtra išliks sparčiausia ir sieks 3,7 procento.

Pasak SEB banko vyriausiojo analitiko Tado Povilausko, Lietuvoje dėl vis dar mažėjančio gyventojų skaičiaus ir didelės infliacijos nesitikima vartojimo didėjimo, be to, 2018 ir 2019 metais šalies eksportas taip pat augs daug lėčiau.

„Svarbiausia Lietuvos ekonomikos augimo paskata šiemet bus didesnės privačios ir valstybės investicijos. Kai kurios įmonės susiduria ne tik su darbuotojų, bet ir su efektyvios gamybos pajėgumų trūkumu, todėl dabartinė palanki užsienio šalių ekonomikos padėtis verčia įmones daugiau investuoti“, – pranešime spaudai tvirtino T. Povilauskas.

Anot jo, Latvijoje dėl įgyvendintos mokesčių reformos šiemet laukiama gyventojų vartojimo išlaidų šuolio įgyvendinus, Estijos pagrindinis ekonomikos plėtros ramstis taip pat bus gyventojų vartojimas.

SEB ekonomistų vertinimu, privatus vartojimas Lietuvoje, pernai siekęs 4 proc., šiemet sumažės iki 3,6 proc., o viešojo sektoriaus vartojimas sumenks nuo 1,5 proc. iki 1,3 procento. Prognozuojama, kad pernai 12,3 proc. išaugęs Lietuvos eksportas šiemet padidės 4,9 proc., tuo metu investicijos, pernai padidėjusios 7 proc., šiemet augs 8 procentais.

Latvijoje ir Estijoje privatus vartojimas, pernai padidėjęs atitinkamai 4,1 proc. ir 2,5 proc., šiemet turėtų augti 5,6 proc. ir 4,3 procento. Prognozuojama, kad viešojo sektoriaus vartojimas Latvijoje ir Estijoje šiemet padidės atitinkamai 3,4 proc. ir 2,2 proc., investicijos – 13,5 proc. ir 4,6 proc., eksportas – 4,5 proc. ir 4,3 procento.

„Nordic Outlook“ teigiama, kad vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet turėtų siekti 2,8 proc., Latvijoje – 2,7 proc., Estijoje – 3,2 proc., o 2019 metais visose Baltijos šalyse turėtų būti po 2,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius