Seimas apsisprendė kitais metais kelti NPD: sužinokite, kam ir kiek didės pajamos

Seimas antradienį galutinai pritarė, kad neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) kitąmet augtų 85 eurais – nuo dabartinių 540 eurų iki 625 eurų. Tad kaip tai keis minimaliąją algą, tūkstantį eurų ir daugiau uždirbančių žmonių situaciją?
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pokyčiams antradienį pritarė 126 parlamentarai, susilaikė – 1, prieš balsuojančių nebuvo.

Palyginti su dabartiniu dydžiu, NPD kitąmet padidės 15,7 proc.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad šiuo sprendimu valstybė laikosi nuoseklios politikos.

„Tai daroma, kad būtų paskata žmonėms dirbti, kad žmonės galėtų apsispręsti, kur išleisti savo sunkiai uždirbtus pinigus“, – sakė M.Majauskas.

Tuo metu Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys sakė, kad nors NPD didinimas yra geras sprendimas, prie sprendimo šį dydį suvienodinti su MMA nepriartėjama.

„Šio tikslo siekiame, lyg vejamės, bet jis kaip tolsta, taip tolsta. Buvo ir opozicinių frakcijų pasiūlymų tai padaryti šį politinį sezoną, bet nepavyko. Tam reikėtų tikrai milžiniškų lėšų. Į ateitį reikėtų prognozuoti ne tik tai, kad artėsime link šio tikslo, bet ir kokiu greičiu artėsime“, – nurodė V.Gapšys.

Kiek augs žmonių pajamos?

Priėmus pakeitimą, asmens, uždirbančio MMA, mėnesio pajamos dėl NPD augimo padidės 17 eurų. Įskaičiuojant MMA augimą, jos pakils 66,55 euro, taigi iš viso šie žmonės gaus 83,55 euro daugiau.

Uždirbančio 1000 eurų prieš mokesčius asmens pajamos padidės 21,92 euro.

Finansų ministerijos 15min pateiktais skaičiavimais, jei asmens pajamos siekia 1200 eurų prieš mokesčius, jo pajamos išaugs 18,72 euro, jei 1500 eurų neatskaičius mokesčių, jis nuo kitų metų gaus 13,92 euro daugiau.

Uždirbant 1800 eurų, žmogus gaus 6,05 euro daugiau, 1905 eurus – 1,01 euro daugiau.

Uždirbant 1926 eurus ir daugiau, pajamos nesikeis.

Neįgaliesiems ir riboto darbingumo asmenims taikytinas NPD proporcingai didės nuo 870 iki 1005 eurų (didesnį neįgalumą ar mažesnį darbingumą turintiems asmenims), o kitiems asmenims – nuo 810 iki 935 eurų.

NPD padidinimas biudžeto pajamas sumažins 164 mln. eurų.

Reikšmingai augs ir MMA

Kitąmet gerokai išaugs ir minimali mėnesinė alga (MMA) – nuo dabartinių 730 iki 840 eurų – vadinasi, 110 eurais „ant popieriaus“ (arba apie 15 proc.).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad tai yra vienas reikšmingiausių MMA padidėjimų šalies istorijoje. Paskutinį kartą MMA daugiausiai kilo šių metų pradžioje, kada padidėjo 88 eurais „ant popieriaus“ (arba 13,7 proc.).

Dirbantiems ne visu etatu turėtų būti aktualu tai, kad minimalus valandinis atlyginimas bus didinamas iki 5,14 eurų (anksčiau buvo 4,47 eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius